Relaxen doe je zo!
Bewustwording

Relaxen doe je zo!

Hoe goed kun jij je ontspannen? Kun je gewoon alles loslaten, en de dingen laten gebeuren zoals ze komen? Ik werk daar voor mezelf al een tijdje aan en ik moet zeggen, het is me de afgelopen weken – weliswaar tijdens mijn vakantie – erg goed gelukt om te relaxen. Ben je benieuwd hoe ik dat gedaan heb? Ik ga een aantal trucjes met je delen!

Niets plannen!

Maak vooral geen compleet uitgewerkt plan voor je dag. Laat je inspireren en leiden door het moment. Door hoe je je voelt en vervolgens wellicht door iemand die je ontmoet, door waar je bent of bijvoorbeeld door iets dat je aantrekkelijk vindt. Niets plannen vooraf maakt dat wat je dag je brengt zowel lekker spontaan als verrassend.

Natuurlijk is het in sommige gevallen wel handig vooraf je plannen te bedenken en je zaakjes te regelen – anders mis je de boot (letterlijk wellicht ook, maar zeker figuurlijk) of bijvoorbeeld het concert van je favoriete band.

Wat wil ik?

Als ik ’s ochtends wakker werd – zonder wekker uiteraard (ja duh, hoor ik je denken, maar het zal je verbazen hoeveel mensen ook tijdens hun vakantie de wekker zetten!) – ging ik eerst op mijn gemak ontbijten. Ondertussen richtte ik mijn aandacht naar binnen en op mijzelf om te voelen hoe ik me voelde en wat ik wilde.

Overigens is ‘Wat wil ik?’ zo’n beetje de meest belangrijke vraag die je jezelf iedere dag opnieuw kunt stellen. Of zelfs meerdere keren per dag, omdat ieder moment weer anders is. Het antwoord op de vraag ‘wat wil ik?’ kan dus van moment tot moment variëren.

Beleef de momenten van de dag

Ik weet nog goed dat toen ik een stuk jonger was ik in mijn hoofd vaak al ver vooruit in de tijd zat, minimaal een aantal uren. Dan was ik bijvoorbeeld ’s middags al aan het bedenken welke kleding ik ’s avonds aan zou doen, waar ik heen zou gaan en wie ik dan graag wilde zien. Wat heb ik zodoende een hoop momenten voorbij laten gaan, zonder ze bewust te beleven! En wat vlogen de dagen op deze manier snel voorbij!

Tegenwoordig beleef ik ieder moment op zich, genietend en bewust, zonder negatieve gedachten en zonder oordeel. Zo beleef ik alles veel intenser, in het hier en nu, en duurt een dag echt zolang als ie in werkelijkheid duurt. Voor mijn gevoel in ieder geval uren langer dan vroeger.

Open je zintuigen

Ontspannen doe je door bewust in het hier en nu te zijn en daarbij je zintuigen te openen. Proef de smaken van wat je eet en drinkt. Beleef en ruik de geuren die je tegenkomt. Zie en kijk om je heen, naar het grote geheel maar bekijk ook de details. Luister en hoor bewust de geluiden, van de natuur, muziek, gepraat op straat. Voel wat je beleeft en ervaart. Op deze manier stimuleer je je zintuigen om waar te nemen wat er is. Hoe vaker je dit bewust doet, hoe makkelijker je je zult kunnen ontspannen.
En zoals met alles; oefening baart kunst.

Succes en vooral plezier gewenst met ontspannen!

Hartelijks,

Tatiana

Massagepraktijk Lichaamstaal

 

Ik ben Tatiana. Ik ben holistisch masseur en trotse eigenaar van Lichaamstaal, praktijk voor holistische massage en therapie. Middels heerlijk ontspannende massages begeleid ik je graag naar (meer) contact maken met je lichaam en bewust voelen wat je voelt en ervaart – in het hier en nu, want dat is het enige moment waarin we zijn.

Banner