Uitgelicht-Keelchakra
Bewustwording

Het Keelchakra

We zijn weer een nieuw jaar ingestapt! De kerstdagen en Oud en Nieuw zijn dagen waarbij we vaak stil hebben gestaan bij wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar. Ook was het een moment om met dierbaren en familie te zijn. Het keelchakra is in deze periode dan ook erg aanwezig. Al in de weken voor kerst zijn er veel mensen die met elkaar bespreken waar ze het liefst zijn en wie ze graag om zich hebben rond deze tijd. Wanneer er gesproken wordt komt er ruimte in je hoofd en lichaam vrij.

Ik spreek zonder vrees mijn gevoelens uit!

Als zaken worden uitgesproken voelt men zich vaak lichter. Er valt wat van je af en dat voelt fijn. Het 5e chakra heet in het Sanskriet Vissudha wat ‘reiniging’ betekent. Het reinigen van je keel door je uit te spreken en stil te zijn. Stilte is ook een onderdeel, om te luisteren en te begrijpen(verstaan) moeten we in staat zijn innerlijk stil te zijn en te zwijgen. Dit is een lastige, stil zijn en luisteren naar wat de ander vertelt. Zonder (voor)oordeel met al je aandacht er voor de ander zijn. Niet komen met oplossingen, verwijten, excuses, ja maar… maar gewoon stil te zijn en aandacht te hebben voor de ander.

Wanneer je kijkt naar het uitspreken en stil zijn, kun je je misschien wel voorstellen dat wanneer dit teveel is, je dan je energie lekt. Als men zich teveel uitspreekt komt de boodschap niet goed aan, het is dan langdradig en schiet het doel voorbij. Of een dominant persoon die alles doordramt zoals hij/zij het wil. Fysieke klachten kunnen dan zijn, hoge ademhaling, last van de keel, keelontsteking, te snel werkend schildklier, hoofdpijn.

Iedereen kent wel iemand die veel praat en eigenlijk niet tot de kern komt. Het chakra is dan overontwikkeld. Het moeilijkste is om stil te zijn. Voor mensen die graag praten is stilte onaangenaam. In de stilte kom je namelijk tot de kern. In de stilte zit het antwoord, echter voor die mensen is dit het moeilijkst, geconfronteerd te worden met stilte (zichzelf).

Keelchakra-2

Kenmerken van een overontwikkeld keelchakra:

Teveel praten, praten als afweer, onvermogen tot luisteren, dominerende stem, anderen onderbreken. Dit in tegenstelling tot mensen die weinig praten. Die vinden de stilte heerlijk en is praten juist lastig. Praten over datgene wat er toe doet.

Een simpel voorbeeldje is er een die we allemaal wel kennen. Wanneer je iets dwars zit en dit moeilijk vind om te zeggen omdat je niemand wil kwetsen, straal je dit soms uit naar anderen. En dan wordt er aan je gevraagd: Wat is er? En dan is het antwoord: “Ik weet niet, niets.” Je weet het wel, alleen is het lastig dit uit te spreken want dan komt hetgeen waar het over gaat ter sprake en dat kan pijnlijk zijn. In zulke situaties is het juist fijn om je dan uit te spreken en dit niet voor je te houden. Spreek jouw waarheid!

Kenmerken van een onderontwikkeld keelchakra:

Spreekangst, kleine zwakke stem, moeite met verwoorden van gevoelens, introversie, verlegenheid, slecht ritmegevoel.

Wat in dit chakra ook naar voren komt is onderscheidingsvermogen. Wat zeg je, hoe lang heb je het woord en wanneer is het genoeg? Het zien wanneer de ander “vertrekt” en niet meer naar je luistert. Als je spreekt vanuit je hart, je gevoel laat spreken, zal je merken dat er opeens niet veel woorden nodig zijn en je zegt wat je te zeggen hebt zonder er een heel verhaal van te maken.

Bij het keelchakra hoort de kleur blauw, creativiteit, ether, geluid, communicatie, stilte.

 • Lichamelijk: keel, stem, stembanden, gehoor, de mond, schildklier
 • Element: Ether
 • Wierook: Ganga Yamuna, Sandel
 • Kruiden: Salie, kamille, pepermunt, eucalyptus
 • Edelstenen: Blauwe calciet, aquamarijn, sodaliet, chalcedoon, lapis Lazulli
 • Kleur: Blauw, blauw/groen
 • Wierook en edelstenen zijn bij mij te verkrijgen.

Een fijne meditatie voor het 5e chakra is zingen. Zing lekker mee met een nummer op de radio of onder de douche. Geluid maken zorgt voor verlichting in je keel en je hele lichaam. Mantra’s zijn ook heerlijk om op mee te zingen.

Voor de dare devils is de oerschreeuw een heerlijke om te doen. Wanneer je in de auto zit bijvoorbeeld schreeuw je vanuit je buik. Als je dit doet krijg je geen last van je keel. Komt al het geluid alleen vanuit je keel, zul je last krijgen. Gebruik je hele lichaam en bij snoeiharde muziek lukt het vaak het best 😉 Volume op maximaal en gáán! Mensen die extrovert zijn vinden dat lekker om te doen.

Mensen die introvert zijn vinden dit juist heerlijk: in stilte zitten en mediteren. De stilte opzoeken in de natuur. Kunnen genieten van het niets, de leegte. Een fijne meditatie is om in stilte, dus ook geen zachte muziek, in het niets te zijn. Zitten en ademen, ademen vanuit je buik en voelen wat er met je gebeurt. Een andere meditatie is, om bewust minder te praten. En als je wat zegt je woorden zo uit te kiezen dat je niet veel nodig hebt om te zeggen wat je te zeggen hebt.

Ga jij de uitdaging aan? Spreek jij jouw waarheid uit?

I am aligned with my highest truth

and communicate this with love and honour

My words echo softly within the Universe

 

Namasté

Fatima

 

This article has 1 comment

 1. Fatima

  Een mooi nummer bij dit chakra:
  Cindy Lauder met True Colours…

Comments are now closed.
Banner