Symbolen
Bewustwording

De symbolen in ons leven

In ons dagelijks leven zijn we continu omringd door symbolen. Communicatie zonder het gebruik van symbolen is vrijwel ondenkbaar. Het begrip ‘symbool’ wordt door Van Dale gedefinieerd als: ‘waarneembaar teken of voorwerp dat iets abstracts uitbeeldt; zinnebeeld’We kunnen dit woord uitrekken tot meervoud of letterlijk nemen om er naar te handelen, door vanuit de symboliek te schrijven of te schilderen. Anderen zien het als “tekens” welke ze gebruiken om te handelen of een beslissing te nemen. Ik ben meer van het zien en begrijpen achteraf.

Nu ben ik de gelukkige huurder van een heerlijk huis met een prachtig balkon, en ongeveer een jaar of 12 geleden kon ik wat geld vrij maken om het balkon te vormen zoals ik het mooi vond, met nieuwe planten en een mooie afscheiding. Met een van mijn zonen heb ik afgelopen zaterdag afgesproken om het balkon weer eens aan te pakken. Snoeien, opruimen en schoonmaken, en daar begon het.

Waar ik nog wat behouden was met het ‘bewaren’, was hij in zijn jeugdige overmoed al een stap verder: “Mam laten we het gewoon gelijk goed aanpakken, dit kan weg en dat en dit hier ook..” wees hij om zich heen. Ik moest even slikken, maar trok mijn schouders op en dacht oké, we gaan er voor. Er werd gesnoeid en getrokken, en nog meer gesnoeid en getrokken, zij aan zij werkten we hard door en terwijl ik aan het snoeien was dacht ik keer op keer: “Lucht, ik geef mezelf weer lucht.”

Symbolen

Heel symbolisch kwam er achter de afrastering een prachtige oude druiventak tevoorschijn, deze was zijn weg begonnen in de tuin van de buren. Nu plukken wij al jaren de vruchten van deze druif, maar konden we ook al jaren niet meer zijn groei , daar waar het begon, nog volgen, alleen wat over de balkonrand groeide en door ons liefdevol gesnoeid werd.

Verbonden

De dag er op zouden we niet alleen met elkaar het paasfeest vieren, maar ook de verjaardag van een mooi mens, hoewel niet meer in leven, maar altijd liefdevol met ons verbonden. Op deze dag vieren we het leven, het leven met al zijn ups en downs en het feit dat we elkaar hebben, broers, partners en de kinderen, onze kleinkinderen. Er valt áltijd veel te vieren…Ik stond te kijken naar deze mooi gevormde tak en het gevoel van ‘verbondenheid’ kwam bij mij naar boven. De vorm van de tak stond eerst symbool voor mijn gezin, daarna voor onze gezinnen en de kleinere tak stond voor het nieuwe begin van mij. Er overviel mij een gevoel van trots en warmte, over wat wij bereikt hebben, en wat onze kinderen met hun levens bereikt hebben. De middelste gaat over een paar maanden trouwen, een verbintenis aan met de vrouw waar hij van houdt om daarna samen hun pad te volgen. De jongste heeft zich jaren geleden al verbonden aan een mooi mens en met twee prachtige kinderen zijn ze al aardig op weg op hun pad. Mijn oudste heeft hard gewerkt om zijn unieke pad te volgen, en het krijgt steeds meer de vorm die hij voor ogen had.

Ik blijf nog even staan en een gevoel van warmte, liefde en dankbaarheid overspoelt mij even. Dan kijk ik naar de kleinste tak en bedenk mij op dat moment: “Oké, ik geef je de ruimte om te groeien, ik kijk wel waar het naar toe gaat, ik volg je.” en ik realiseer me op dat moment dat deze kleinste tak nog voor mij staat. We zijn er nog niet, er komt nog een dag dat we de laatste wortels losknippen, lucht geven, schoonmaken en opruimen, maar nu hebben we even de tijd nodig om op adem te komen. Straks, heel snel, dan maken we het af.

Symbolisch ieder voor zichzelf, datgene wat ons soms tegenhield om verder te groeien, wordt vrij gemaakt en ontvangt de lucht en het licht dat het nodig heeft om te ontwikkelen. Altijd op een mooie manier met elkaar verbonden, vrij en genietend van de groei van elkaar en elkaars leven.

Ik sluit graag af met de woorden: “Ga voorbij aan de vormen van de dag, en je ziet rozentuin na rozentuin.” ~Rumi

Ik wens ieder een mooie lente toe.

Met een liefdevolle groet,

Hanneke.  

Heel normaal, spiritueel en paranormaal. Ik ben coach. Mijn ‘roots’ liggen in de zorg, waar ik 27 fijne jaren in heb beleefd. Daarnaast heb ik met heel veel plezier bijna alles wat er op het gebied van alternatief en paranormaal te leren valt, ontdekt, geproefd en doorleefd. Veel hiervan heb ik ook weer losgelaten, maar behouden wat goed voor mij was en goed voelde.

Banner