Rituelen
Bewustwording

De rituelen van het leven

Om met de deur in huis te vallen: mijn zomer op Ibiza was geweldig! Ik heb gezwierd en rondgezworven en ons huisje in de bossen was zó idyllisch! Bij Cala d’Hort, de plek vanwaar je Es Vedrà ziet liggen (ja, we hebben het gevonden!)  bleek een prachtig labyrint te liggen dat ik heb gelopen. In de volle zon met mijn geest naar binnen gekeerd, stap voor stap alle lagen afpellend tot ik bij mijn kern kwam.

rituelen

Ik heb de zon de zee in getrommeld met de hippies in het Noorden. Dat was zó enerverend dat ik het plan maakte om het najaar trommelend te vervolgen.

Rituelen

De symboliek van het dierenrijk

Eenmaal weer thuis heb ik me aangemeld voor een workshop en heb ik een prachtige sjamanendrum gemaakt. De klanken van de sjamanendrum worden de hartslag van moeder aarde genoemd. Deze kunnen je in een diepe meditatie of trance brengen, wat helend werkt. De trommel zit vol met symboliek. Mijn eigen trommel heb ik gemaakt van Aziatisch geitenhuid, want ik heb een zwak voor geiten, waarom weet ik niet. Verder gebruikte ik een uilenveer die staat voor wijsheid en sneed ik een kikker uit een koeienhuid. De kikker staat voor transformatie, althans volgens de Indianen. Een aantal paardenharen en een buizerdveer maakten het geheel compleet. Het paard staat symbool voor kracht en de buizerd voor dood en wedergeboorte en een nieuwe visie op het leven.

Rituelen

Loslaten, creatie en nieuw leven

In dezelfde periode kwam ik terecht op een Nataraj-feest, in een strandtent aan de Nederlandse kust. Daar hebben we trommelend en op blote voeten dansend genoten van de warme zon. We vierden het leven en onze vrijheid. In lijn hiermee heb ik in de weken daarna een ritueel gedaan, de Rite van de Baarmoeder. Van oorsprong is dit een ritueel voor vrouwen afkomstig van de Peruaanse Indianen. Het helpt je om de wonden van een vorig of huidig leven te helen. De trommel wordt in dit ritueel gebruikt om in trance te komen en je meditatie kracht bij te zetten. Ook helpt de trommel je om pijn en verdriet dat je in je baarmoeder hebt opgeslagen, soms vanuit vorige generaties, los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor creatie en nieuw leven.

Kortom: ik was lekker bezig! Ik was me aan het verdiepen in het sjamanisme en de Indianen en de rituelen die zij uitvoeren en ik had allerlei plannen om op deze voet verder te gaan. Zo wilde ik me aansluiten bij een drumcirkel, een oervrouwencirkel waarin je jezelf heelt en het leven viert, terwijl je bijdraagt aan je eigen welzijn en een mooiere aarde. Ook zou ik met een vriendin deelnemen aan een zweethutritueel. Dit is een Indiaans reinigingsritueel waarbij je in een zelfgebouwde sauna-achtige hut jezelf fysiek, emotioneel en spiritueel reinigt.

Liefde en zorgzaamheid

Maar zoals John Lennon al zei: “Life is what happens to you, when you’re busy making other plans.” Want het leven kwam letterlijk tussenbeide. Al mijn aandacht gaat momenteel naar de zorg voor mijn eigen moeder, die ik met heel veel liefde en zorg omring. En eigenlijk klopt ook dat weer: in het sjamanisme gaat er een enorme kracht uit van de vrouw en van de rituelen die vrouwen onderling en met elkaar uitvoeren. De band tussen een moeder en een dochter is daar natuurlijk het ultieme voorbeeld van. Zo ben ik op dit moment bezig met andere rituelen dan ik wellicht op het zonnige Ibiza in gedachten had, maar uiteindelijk is dit wèl waar het om gaat: zorgen voor elkaar, in liefde zíjn en terugkijken op een liefdevol leven dat je samen hebt gedeeld.

Dankbaar ben ik voor de moeder die ik had en nog steeds heb en de tijd die we krijgen om nog samen te zijn. Want liefde, dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Liefs,

Ellen

Rituelen

Ik ben Ellen. Ik ben een vrouw, echtgenote, moeder, kind, zus, tante, nicht, vriendin en heel erg mijzelf. Care to Care Beauty&Wellness is mijn schoonheidssalon waarin ik met veel plezier en passie werk. Ik heb een meditatiedocente opleiding gevolgd en werk o.a. met de Ayurvedische lijn Utsukusy. Ik geef Ayurvedische gezichtsbehandelingen èn een Ayurvedische Ritueel in combinatie met meditatie.

This article has 1 comment

  1. Anita

    Prachtig geschreven. Lieve schat je bent een geweldige dochter, moeder, echtgenote en zus! Ik volgen met aandacht en bewondering je pad. Liefs en een knuffel. Anita

Comments are now closed.
Banner