Overgave
Bewustwording

Opgeven vs. overgave

Als ik soms in een coaching situatie iemand vraag zichzelf over te geven aan bepaalde omstandigheden krijg ik weleens een vragende blikken. Taal en woorden kunnen veel teweeg brengen in de situaties in ons leven.

Stappen naar overgave

Opgeven wil zeggen dat je het niet meer ziet zitten nog langer je aandacht of energie aan iets of iemand te geven, misschien omdat je niet meer gelooft in een verandering. Je stopt dan met het strijden tegen zaken of men stopt met vluchten voor bepaalde zaken. Vaak is dit de eerste stap om tot overgave te kunnen komen. De gedachten, overtuigingen of ideeën die we met ons meedragen zorgen er regelmatig voor dat we vasthouden aan de drang om controle of regie in een bepaalde gebeurtenis of setting.

We maken ons zelf gemakkelijk wijs dat we geen verwachtingen hebben en ergens open instappen. Achteraf kan het dan toch zo zijn dat we ontdekken dat we veel strijd hebben geleverd, of juist vaak zijn weggedoken. Zo heeft mijn oudste dochter momenteel herkenbare momenten in haar eerste studiejaar. Werkstukken hier en werkstukken daar, een presentatie, een groepsopdracht. Soms lijkt het zoveel dat we zouden willen vluchten of letterlijk zouden willen stoppen met de studie, school of sportactiviteiten.

Ik nodig haar uit om tot overgave te komen door stap voor stap, werkstuk voor werkstuk te blijven bewegen zonder daar een druk op te leggen waarin presteren de toon voert. Simpelweg kijken hoe ver je komt als je beweegt en niet door alle afleiding van de hoeveelheid volledig blokkeert.

Twijfels

Jezelf overgeven aan de situatie is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt liefde, geen oordeel hebben over jezelf en je eigen “kunnen”. Ben ik wel goed genoeg? Heb ik wel genoeg kracht? Ben ik wel in staat het allemaal te overzien? Kan ik het wel?

Een kenmerkend fenomeen bij situaties die om overgave vragen is het hebben van twijfels! We hebben ze allemaal wel eens. Veel mensen vinden het hebben van twijfels erg oncomfortabel. Toch zijn twijfels een gezond signaal dat je als mens met betrekking tot een vraagstuk wordt uitgenodigd om tot overgave te komen.

Overgave is de eerste stap die wij nemen om een lastige situatie weer in beweging te brengen. Acceptatie dat zaken anders lopen dan gepland of verwacht is het medicijn of de brandstof om je adaptief vermogen verder te ontwikkelen. Wel zo fijn, in een tijd waarin alles met de snelheid van het licht veranderd.

Weten waar je aan toe bent kun je op veel fronten gewoon koesteren. Schep voor de balans ook ruimte om te accepteren dat zaken vaak heel andere kunnen lopen. Geef je weerstand op en geef je over aan de kans om te anticiperen op de verandering.

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner