Burning Man
Travel

Burning Man USA 2016

Holy moly, wat een belevenis, wat een avontuur!  Ik ben inmiddels weer veilig thuis maar wauw… Dit is echt heel lastig te beschrijven of uit te leggen. Ik begrijp nu wat iedereen bedoelt met het ‘echt moeten ervaren wil je kunnen begrijpen en voelen wat Burning Man is’. Ja, het is jouw schuld, Floortje Dessing! Want naast de bergtoppen en andere mooie uitdagingen die altijd blijven lonken ging jij, stoere Floortje, naar Burning Man. Inmiddels al zo’n tien jaar geleden reed jij daar op je fietsje door de desert. Vol ongeloof hing ik aan de kijkbuis en ik dacht: “dit wil, moet en zal ik ooit ervaren!”

Burning Man

Op reis naar Burning Man

Vorig jaar diende mijn kans zich aan: een kaartje voor Burning man. Nou, daar ging ik dan: afgelopen zaterdag 27 augustus vloog ik naar Seattle, USA om vanaf daar samen met twee medereizigers per camper naar de Nevada desert af te reizen. Het was een barre tocht met eigenlijk te veel kilometers in te korte tijd. Onderweg zijn we ook nog langs de supermarkt gegaan om flink inkopen te doen voor Burning Man. Denk hierbij aan een fiets, aan drank en aan water, want eenmaal op Burning man kun je niks meer kopen. Je geeft/deelt uit èn ontvangt. Het belangrijkste hierbij is dat je geen verwachtingen hebt. 

Burning Man

Not a virgin anymore!

Vlak bij Black Rock City kom je als laatst nog langs het plaatsje Gerlach, met nog wat gezellige kraampjes langs de weg waar je nog een toffe last minute outfit kunt scoren (je betaalt dan wel de hoofdprijs). Terwijl wij de rij voor de ingang naderen zegt de zon ons gedag met een overweldigend mooie zonsondergang. Bij het controleren heeft men al heel snel in de smiezen dat ik hier voor de eerste keer ben. Nu is het zo dat de traditie luidt dat first-timers door het zand heen moeten rollen, vervolgens een bel luiden en roepen: “I’m not a virgin anymore!” OMG! Ja hoor, meteen lekker uit mijn comfort zone. 

Burning Man

We rijden door en komen bij ons kamp. Een grote tent is Basecamp, het thuishonk voor de komende week waar water en eten zal zijn. Daar omheen staan alle tenten van de andere bezoekers en wij als enige in onze camper. Je kunt de playa het beste verkennen op de fiets, zowel ’s nachts als overdag. Belangrijk om de fietsen goed te verlichten want ’s nachts is het namelijk echt héél erg donker. Er rijden ook veel ‘art-cars’ rond dus goed zichtbaar zijn is een must wil je niet overreden worden.

burning-man-7

Magisch landschap

Oh, wat een magie out there! Zó groots en zó bizar, ik waan mij echt  in een scène van de film Mad Max. Al fietsend val je van de ene verrassing in de andere; het is net Walt Disney voor volwassenen maar dan tòch heul anders. De beste DJ’s draaien op verschillende locaties en er is zelfs een heuse Mad Max fighting Arena te vinden  midden op de playa. Oh, en niet te vergeten alle kunstwerken die overdag al imposant en indrukwekkend zijn en ’s avonds veranderen in vuurspuwende, lichtgevende, bijna lévende wezens.. beter kan ik het niet omschrijven!

Burning Man

Men is maandenlang bezig om enorme mooie kunstwerken te bouwen waarvan een aantal hier ritueel verbrand zullen worden. Zo ook de ‘Burning Man’, deze wordt op zaterdag met groots feest verbrand, vandaar de naam. En de mooie tempel, gebouwd uit hout, die zondag, op de laatste dag, met gepaste stilte wordt verbrand. Ter afsluiting van het festival maar ook voor velen ter afsluiting of afscheid van een periode, een geliefde of een dierbare. Deze tempel kun je tijdens het festival overdag bezoeken en hangt vol met foto’s, wensen, spreuken en teksten. Je kunt er loslaten en achterlaten wat je wilt, erg indrukwekkend en mooi.

burning-man-5

Stof en zand

Deze ervaring is echt waanzinnig, bizar en met niks anders te vergelijken. De temperatuur viel mij overigens erg mee overdag. Het was warm, zo’n 35 graden, maar niet zo benauwd en drukkend als het in ons kikkerlandje kan zijn met zulke temperaturen. Echter, als er een dust wipe out je tegemoet komt, kun je het behoorlijk benauwd krijgen en zie je in no time zo wit en grijs als een duif, haha. Om die reden ging ik zowel ’s avonds als overdag altijd op stap met een monddoek/kap en stofbril.

Je hebt in de desert ook kleine zand-tornado’s: mooi om te zien maar beter wel vermijden. Het ‘zand’ is daar echt zo fijn als stof en alkalisch (zuur) dus het bijt lekker uit. Vandaar dat ik geen slippertjes heb gedragen maar boots. Na een paar dagen thuis slaat mijn huid nog steeds wit uit. Douchen was schaars en een ongelooflijke luxe. Ik heb tien dagen lang(!) mijn haar niet gewassen en ik weet nu uit eigen ervaring dat rasta haar niet mijn ding is! 

Burning Man

Dankbaar

Al met al is het  lastig te verwoorden wat Burning Man is. Wat ik heb ervaren is dat Burning Man een bizarre, creative, wonderlijke, magische en zanderige wereld is. Een wereld met een bijzondere sfeer, bijzondere mensen en kunstwerken. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze wereld heb mogen beleven. Ik ben dankbaar voor de lieve mensen om mij heen die mij de ruimte hebben gegeven dit te doen: manlief, vrienden met goede tips en tricks om deze week goed door te komen. En grote dank aan styliste Ilona en Isla Ibiza voor de coole outfits ik mocht dragen @BM. 

En als jij, net als ik, deze ervaring wilt meemaken, dan zeg ik: Doen!! Ga ervoor en ervaar, leef het leven! Ik geef je graag tips, mail me!

Who knows? See you there, next time @the playa, Black Rock City, Nevada desert!

Liefs Faab

Faabulousstuff

Burning Man

Ik ben Faab... Aka Fabiana: Sportieve onderneemster & creatieveling... About me: https://youtu.be/JuYt7wcWzN8 Making the World more fun: www.Faabulousstuff.com Mijn persoonlijke blog waar ik mijn kwetsbare en authentieke ik blootgeef: www.faabulous.me

Banner