Vitello Tonato
LunchRecepten

Vitello tonnato

Vitello tonnato is een traditioneel Italiaans gerecht waarbij je dungesneden plakjes kalfsvlees combineert met een zelfgemaakte tonijnsaus. De saus smeer je helemaal over de plakjes zodat de saus in het vlees trekt en dat is waanzinnig lekker. Je kunt hiervoor plakjes geroosterde kalfsrollade bij de slager halen of je maakt het zelf.  Door een stuk kalfsvlees aan te braden en zacht te laten garen met bleekselderij, wortel, ui, witte wijn en laurier. 

Wat je nodig hebt voor 2 personen als lunch of 4 personen als voorgerecht

  • 1 ei (kamertemperatuur)
  • 1 klein teentje knoflook
  • snuf zout
  • 200ml olie (zonnebloem of arachide)
  • 2el witte wijnazijn
  • 75gr tonijn uit blik
  • 1el kappertjes
  • 2 ansjovis filets
  • 1el citroensap
  • gemalen zwarte peper
  • 300gr kalfsvlees in plakjes (fricandeau, rollade of je bakt zelf)
  • om te serveren: kappertjes en wat ‘groen’ (ik gebruikte spruiten van groene erwten, heerlijk!)

Vitello-Tonato-2

Wat je gaat doen

Doe het ei, teentje knoflook en het zout in een maatbeker. Schenk hier de olie bij in een heel dun straaltje en begin dan te mengen met een staafmixer terwijl je de staafmixer steeds omhoog trekt. Zo krijg je een dikke mayonaise. Voeg daarna de witte wijnazijn toe en meng.

Verkruimel de tonijn en voeg toe aan de mayonaise samen met de kappertjes, ansjovis en citroensap. Ook weer mengen met de staafmixer, want je wilt een gladde saus. Voeg naar smaak wat zwarte peper en eventueel nog extra citroensap toe.

De plakjes kalfsvlees leg je op een groot plat bord. Hier smeer je de saus helemaal overheen. Laat een minuut of 10-15 staan zodat de saus goed kan intrekken. Garneer met kappertjes en ‘groen’, dat mag natuurlijk ook waterkers of een slasoort zijn als je de spruiten niet kunt vinden.
Vitello Tonato

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner