Farro
HoofdgerechtLunchRecepten

Salade met farro en gerookte makreel

Farro is een oeroud graan dat zijn roots vindt in het Romeinse tijdperk. In Italië weten ze er wel raad mee en daar kun je het overal kopen. In Nederland is het ook steeds beter verkrijgbaar. In ieder geval bij de natuurvoedings- en delicatessenwinkels. Maar ook bij Albert Heijn zie ik het steeds vaker in het schap. Het is een voedzame vervanger van rijst en heeft een nootachtige smaak. De korrel is iets groter dan rijst en heeft een lekkere bite waardoor je ‘m goed kunt combineren in een maaltijdsalade. Zoals deze met gerookte makreel en appel-ciderazijn.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 300gr farro
  • zout
  • 2 rode paprika’s (of 1 rode en 1 gele)
  • 2 of 3 gerookte makrelen (vraag je visboer)
  • 300gr spinazie
  • 2el appel-ciderazijn
  • 3el olijfolie
  • zeezout & (witte) peper

Farro

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten

Kook de farro gaar in ruim kokend water met zout, volgens de aanwijzing op de verpakking. Afhankelijk van het type farro kan dit tussen de 15 en 40 minuten duren. Die van mij was binnen 20 minuten klaar.

Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in blokjes of reepjes. Pluk de gerookte makrelen in stukjes met je handen. Zorg dat de spinazie gewassen is en zet klaar. Maak een dressing van de appel-ciderazijn, olijfolie, zout en peper.

Als de farro klaar is, giet je ‘m af. Laat even 5 minuten staan met de deksel op de pan en schep daarna de spinazie en dressing erdoor. Door de warmte van de farro zal de spinazie vanzelf een beetje slinken. Schep daarna de paprika en makreel erdoor. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met wat extra appel-ciderazijn, zout of peper.

Serveer direct en geniet van deze simpele, maar oh zo lekkere maaltijdsalade.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner