Boterkoek recept
ReceptenTussendoor

Dit is het perfecte boterkoek recept

Dit is voor mij het perfecte boterkoek recept! Een boterkoek zoals een boterkoek moet zijn in mijn ogen. Stevig qua structuur, absoluut niet droog en een lekker chewy korstje aan de buitenkant.

Ik moet jullie heel eerlijk bekennen dat ik iets te ongeduldig was met het maken van een mooie foto, hij was nog iets warm toen ik de foto’s maakte. Na een paar uurtjes in de koelkast had de boterkoek echt een heerlijk stevige structuur.. Ik kreeg helaas niet de kans om een nieuwe foto te maken, zo snel was hij op! Maar.. dat is wel een goed teken toch?

Bereidingstijd: voorbereiding +/- 10 minuten + 30 minuten in de oven.

 Wat heb je nodig?

 • 325 gram Zeeuws bloem (patent bloem kan ook)
 • 300 gram roomboter op kamer temperatuur
 • 225 gram fijne kristal suiker
 • Rasp van een halve of hele citroen
 • Snufje zout
 •  1 ei om af te strijken.

Overig: Een springvorm/bakvorm of boterkoekvorm. Ik gebruikte een springvorm met een doorsnede van 22 cm.

Bereiding:

 1. Voeg alle ingrediënten (behalve het ei) samen en kneed hier een mooi deeg van. (het blijft een iets plakkerig deeg, niet te vergelijken met appeltaart of koekjesdeeg)
 2. Ik gebruikte een springvorm met ruim uitstekend bakpapier, dit omdat er wel wat boter kan lekken. Je kunt ook een vierkante brownie bakvorm gebruiken of een boterkoekvorm.
 3. Het deeg kan vervolgens in de vorm, druk dit even goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een (iets vochtige) lepel.
 4. Bestrijk de boterkoek met het ei en trek er met een vork nog een leuk motief in.
 5. Zet de boterkoek voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.
 6. Laat de boterkoek daarna eerst in de bakvorm afkoelen voor minimaal 2 uur.
 7. Na die tijd kun je de bakvorm verwijderen en de boterkoek nog verder laten afkoelen, bewaar de boterkoek in de koelkast.

Na een uurtje of 2 in de koelkast is de boterkoek echt perfect!

Logo Ashley Willems

 

Ik ben Ashley en ik woon samen met mijn partner in Zoetermeer. Ik werk als locatiemanager in de kinderopvang. Daarnaast ben ik gek op koken èn lekker eten, het liefst de hele dag. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed! Ik geniet het meest van gezellig samen eten, koken voor vrienden en familie en lekker lang tafelen. Ook uit eten, het bezoeken van food festivals en marktjes vind ik altijd een feestje. Ik houd van smoothies en salades maar ik hou ook van wijn, sushi en taart.. Ik vind een goede balans hierin belangrijk!

Banner