Uitgelicht-Geroosterdebiet
LunchRecepten

Geroosterde bietjes met ricotta

Er gebeurt iets wonderlijks met rode bietjes op het moment dat je ze roostert in de oven. De smaak wordt er veel intenser van en het is heerlijk in tal van gerechten. In dit recept combineer ik ze met ricotta. Heerlijk als vegetaraische lunch of als bijgerecht bij een gegrild stukje vlees.

Ik ben gek op rode bieten en we zitten nu middenin het seizoen van de winterbiet. En dan heb ik het niet over de gekookte bieten die je kant-en-klaar in de winkel koopt. Maar gewoon ‘the real thing’. Je maakt ze schoon door ze goed te boenen onder stromend koud water en daarna kun je ze koken in de schil of roosteren (mijn favoriet). Rode handen krijg je er wel van, maar dat kun je tegengaan door handschoentjes te dragen terwijl je ze wast. Of je maakt je er niet zo druk om en je wast je handen nog een paar keer extra. Dat is meer mijn tactiek.

Ik werd geïnspireerd voor deze geroosterde bietjes met ricotta door Jamie Magazine en maakte er vervolgens mijn eigen versie van. Heerlijk als vegetarische lunch of als bijgerecht bij een gegrild stukje vlees.

Wat je nodig hebt voor een grote lunch of als bijgerecht

  • 4 rode bieten
  • 4 takjes tijm
  • scheutje rode wijn azijn
  • 100gr ricotta
  • gehakte peterselie
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout
  • gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de bieten goed schoon onder stromend koud water en schil ze niet. Leg 4 stukken aluminiumfolie klaar die groot genoeg zijn om de bieten per stuk in te pakken. Kerf de bieten aan de bovenkant in door een kruisje te maken met een scherp mes en leg ze daarna op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er wat peper en zout over. Leg er een takje tijm bij en pak ze daarna goed in.

Leg de bieten in een ovenschaal en plaats ze voor 60 minuten in de oven. Haal ze daarna uit de oven en maak de pakketjes (voorzichtig) open. Laat iets afkoelen en ‘trek’ ze daarna iets open met 2 vorken aan de bovenkant. Zodat je een gat overhoudt waar je de ricotta straks in kunt scheppen. Als je de bieten mooi rechtop wilt zetten dan snijd je met een scherp mes een dun plakje van de onderkant af.

Zet de bieten naast elkaar in een schaal en besprenkel ze met wat rode wijnazijn. Schep daarna een flinke dot ricotta in alle bieten en bestrooi met wat peper en zout. Als laatste strooi je de gehakte peterselie erover en je bent klaar om te serveren.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner