Stress in het dagelijks leven
Health

Stress in het dagelijks leven

We kennen het allemaal: Stress in het dagelijks leven. Nederland is een gehaast land. Je moet op tijd op je afspraak komen, deadlines die gehaald moeten worden, de kinderen moeten op tijd op school zijn, het eten moet op tijd op tafel, het huis moet schoon, we moeten nog eens afspreken met die ene vriendin die je al veel te lang niet gezien hebt, oh mijn familie ook te weinig tijd voor gehad de laatste tijd, daar moeten we ook even langs….

Daar word ik even stil van……wat MOETEN we veel met z’n allen. Als we dat moeten nou eens veranderen in mogen, klinkt al heel anders. Wat zou het ergste zijn wat er kan gebeuren als bovenstaande dingen niet lukken?

Stress is funest voor je lichaam. Wanneer je stress hebt, komt er het hormoon Cortisol vrij.

Cortisol zorgt ervoor dat je de situatie beter aankunt, maar heeft ook negatieve invloed op je lichaam wanneer je op langere termijn wordt blootgesteld aan stress.

Door te veel stressen te lang stress te hebben, kun je te maken krijgen met onder andere de volgende negatieve gevolgen:

 • Hoge bloeddruk
 • Hart en vaatziekten
 • Suikerziekte
 • Uitputting
 • Afbraak spieren
 • Slaapproblemen
 • Overgewicht
 • Depressie
 • Concentratieproblemen
 • Veroudering
 • Darmklachten

Door te veel en te lang blootgesteld te staan aan stress raak je volledig uit balans. Bovenstaande opsomming zorgt voor een negatieve, vicieuze cirkel, welke erg moeilijk te doorbreken is.

In mijn werk als gewichtsconsulent is stress een groot thema in het aanpakken van overgewicht. Doordat je beter in je vel gaat zitten met minder stress, kun je ook betere keuzes maken op het gebied van eten en drinken.

Wat kun je doen om stress tegen te gaan?

Belangrijk is om je leven onder een vergrootglas te leggen en te kijken waar jouw behoeftes liggen in dit leven. Wat maakt dat jij ‘jij’ bent en wat heb jij nodig om ‘jij’ te kunnen zijn? 99% kans dat er bepaalde aspecten meer aandacht behoeven om meer in balans te komen.

Vervolgens kijk je naar jouw cirkel van invloed. Welke aspecten kun je verbeteren en aanpakken, wat/wie heb je erbij nodig en maak een plan van aanpak.

Op internet zijn talloze tips te vinden op welke manier je om kunt gaan met stress. Dit kan zijn mediteren, sporten, yoga, boek lezen, tv kijken, enz.

Mijn advies is toch om eerst goed naar de oorzaak van de stress te kijken, zodat je kunt gaan bouwen aan een lichaam en hoofd dat in balans is en dat je de hele wereld aan kunt!

Wil jij ook minder stress, maar weet je even niet goed hoe je dit aan kunt pakken? Bij Gezond Gouds kunnen wij je helpen om jouw leven onder de loep te nemen en een weg in te slaan naar een leven dat meer in balans is meer rekening houdt met jouw behoeften. Dit doen wij onder andere door gesprekken en mindfulness te combineren met sport.

Lieve groet,

Deborah Langbroek

info@gezondgouds.nl

 

Buiten sporten om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en voedingsadviezen die  gebaseerd zijn op zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. De natuur, het beste voor zowel lichaam als geest! Gezond Gouds wil mensen aan het bewegen krijgen en houden en daarmee bijdragen aan een vitaler, gezonder en gelukkiger leven. 

Banner