Overvloed
Bewustwording

Waarnemen zonder oordeel

Een bekende Chinese wijsheid vanuit de vechtkunst luidt: “De hoogste kunst van vechten is niet vechten!” Als we dit bij wijze van experiment zouden toepassen op andere zaken in ons leven waarin we strijd ervaren wat zou er dan gebeuren?

Handelen door niet te handelen

Als ondernemer heb ik die ruimte gecreëerd voor mezelf. Laat ik als eerste benadrukken dat ik dat vaak als onwijs spannend ervaar. Ik ben hoofdkostwinner en bezit een schuld in de vorm van een hypotheek en ben gezegend met drie schoolgaande, opgroeiende kinderen. Mijn gedachten roepen vaak: “Let op! Doe dit! Kijk uit! Regel zus! Regel zo!” De meest hardnekkige gedachte gaat over hoe ik mijn leven plan en organiseer. Steeds bedenken waar ik zowel zakelijk, privé en als vader heenga.

Door mijn werk als coach en door enteogene middelen ben ik me ervan bewust geworden dat het leven voor mij niet als doel heeft te bedenken wat ik morgen of volgend jaar ga doen. Ik hoor ze wel, al die gedachten en ze mogen er ook gewoon zijn. Het taoïstische principe van Wu Wei: handelen door niet te handelen, of het boek Mattheus 6 uit de bijbel (KJV) zijn beide voorbeelden waarin wordt gesproken over de kunst van het niets doen. Dit, in de context van weten wanneer te handelen en wanneer niet en de welbekende zorg van morgen zoals beschreven in de bijbel. Of je nou gelooft in God of in taoïsme, in beide gevallen zijn dit visies die je kunnen helpen te leren navigeren van uit gevoel, vertrouwen en het hart.

Alles is er al

Niemand kan een plant of bloem uit de vrije natuur op commando laten groeien. Dat gaat helemaal vanzelf. Een mooie en bekende quote die ik vaker heb gedeeld en ook voorbij zie komen is: “Everything will come to you in the perfect time.” of een iets andere variant en mijn persoonlijke favoriet: “Alles wat je nodig hebt is er al!”Als dit te mooi klinkt om waar te zijn lees je dit waarschijnlijk met een oordeel vanuit je hoofd. Er is zintuiglijk immers ruimte om hiermee zelf te experimenteren.

Dit vraagt de bereidheid om het hoofd met al zijn meningen even op de achtergrond te plaatsen. Kortom: zonder enkele garantie of claim op een gewenste uitkomst in een levenssituatie eerst zien, ruiken, voelen, proeven en horen zonder oordeel! Pak één van je levensvragen beet en schrijf eens zonder oordeel al je zintuiglijke waarnemingen op en vraag dan je hoofd je te ondersteunen met het verder structureren van de informatie.

Veel plezier!

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner