Volle Maan 25 december
Bewustwording

Volle Maan van 25 december

Na de winterzonnewende op 21 december keert het licht weer langzaam terug. De duisternis laten we achter ons en stukje bij beetje maken wij onszelf weer gereed voor meer groei- en levenskracht. Nu is het moment daar om dingen achter ons te laten. Al die zaken die we niet meer nodig hebben, die ons niet meer dienen: weg ermee. Straks hebben we weer zoveel mogelijk ruimte nodig om te ontwaken en nieuwe dingen te laten bloeien.

Het is voor het eerst in 38 jaar dat het volle maan is tijdens Kerstmis! Een extra bijzonder moment dus. De volgende keer dat dit gebeurt is het inmiddels 2034, dus ik zeg: pak vooral je moment. De piek van de volle maan is heel vroeg op Kerstochtend, om 06.11.

De volle maan van 25 december wordt ook wel de ‘Maan van Jule’ of de ‘Maan van de Langste Nacht’ genoemd en staat voor Reiniging.

Berk

Wist je dat de Berk de boom is die met deze maan geassocieerd wordt? De takken van de Berk zijn reinigend en beschermend. Om die reden heeft de Berk door de eeuwen heen een hele belangrijke rol gespeeld in volksgebruiken. Zo werden huizen en stallen overal in Europa met een berkenbezem gereinigd nadat Midwinter was verstreken. In de herfst stierf al het eenjarige af in de natuur en na Midwinter voelde men de behoefte die sfeer van dood en verderf uit te bannen. De Berk werd daarvoor gebruikt. Deze boom is echter niet alleen reinigend, maar de levenskracht van de Berk brengt ook nog eens vruchtbaarheid. Vroeger sprongen bruidsparen om die reden over een berkenbezem voordat ze hun huis in gingen!

Bescherming en reiniging zijn nu belangrijk. Neem tijdens deze volle maan een moment om bewust stil te staan bij alles wat je los wilt laten en ook wat je juist nog graag verder wilt ontwikkelen. Doe dit niet alleen in je hoofd of met woorden, maar juist ook in de vorm van een ritueel. Steek bijvoorbeeld een kaars aan, of schrijf de zaken waar je afstand van doet op een briefje, en verbrand dit briefje. Ook kun je wierook branden. De wierook die bij deze maan past is sandelhout met berkenblad en rozemarijnolie.

Ik wens jullie allemaal hele gezellige Kerstdagen! 

Meer lezen?

www.inspirerendleven.nl | www.nieuwetijdskind.com | www.petrastam.nl | www.circewicca.nl

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner