Bewustwording

Tips voor een ontspannen Kerst

Heel veel vrouwen die ik spreek zien op tegen de feestdagen. Ze vinden Kerst vooral vol, ze vinden het heftig, al die diners, al die familie. Er moeten cadeautjes worden gekocht en we gaan ook nog even last minute naar de kapper of een outfit shoppen. En we zijn aan het eind van het jaar vaak gewoon best wel moe.

Kerst is een feestdag! Toch, met alles wat erbij komt kijken voelt het soms eerder als een verplichting dan iets waar je naar uitkijkt. Ik herken dat heel erg en vind het meteen ook heel zonde.

Sinds mijn pappa een paar jaar geleden overleed zie ik Kerst veel minder als een verplichting. In plaats daarvan voel ik meer dankbaarheid om quality time met mijn familie te kunnen doorbrengen. Dankbaar dat we samen zijn, in goede gezondheid.

Tegenwoordig kijk ik ook enorm uit naar Kerst, zonder puffen of zuchten. Dat komt omdat ik – en wij als familie – een aantal dingen hebben veranderd.

Ontspannen Kerst

Intentie

We hebben een hele duidelijke intentie voor kerst. Die belangrijker is dan wat ‘hoort’. Voor ons is dat: ontspannen samen zijn. En zoveel mogelijk genieten. Doordat die intentie zo helder is, vallen een aantal dingen daarmee automatisch af:

  1. we gaan geen uitgebreid kerstdiner doen aan tafel waarbij 1 iemand (hallo mamma Trees!) de hele avond in de keuken moet staan en druk is;
  2. we doen geen cadeaus (ook al is dat leuk, van de stress van het shoppen worden we niet blij);
  3. we vieren Kerst niet in chique outfits maar in joggingpak (bye bye last minute kappersafspraken of glitterjurkjes scoren).

Ik ga Kerstochtend heerlijk een lange wandeling maken in m’n uppie (oké, met een goede vriend, maar zonder familie). Zo heb ik heerlijke me-time gehad, al voordat ik de rest van de dag samen binnen zit.

Tip: neem een momentje om jouw intentie te bepalen voor Kerst:

  • Hoe wil je je voelen?
  • Wat vind je echt belangrijk?

Pas je activiteiten daarop aan.

Iedereen maakt iets of neemt iets mee

We hebben vorige week een lijstje gemaakt met allemaal dingen die we lekker vinden. Alles wat daarop staat hebben we onderling verdeeld. En tijdens Kerst maken we allemaal om beurten lekkere dingen klaar. Terwijl we met de kleintjes spelen, filmpjes kijken en bijkletsen. Zo wordt de ‘druk’ (die er eigenlijk al niet meer is) verdeeld. Iedereen voelt zich verantwoordelijk (waarmee het nog leuker wordt) waardoor we allemaal kunnen ontspannen.

Tip: Waar kun je de verantwoordelijkheid verdelen en dingen uit handen geven? Van tevoren, of tijdens Kerst zelf?

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Dat is ook niet het leukst.

Realiseer je: Goed is goed genoeg

Wij vrouwen maken onszelf soms ècht gek: het kerstdiner moet perfect zijn. De servetten moeten perfect matchen bij de kaarsen en het tafelkleed. Het MOET gezellig zijn en de cadeaus moeten bij iedereen in de smaak vallen.

Als jij jezelf hierin herkent zeg ik je: lieve vrouw, goed is goed genoeg. Je maakt je familie 1000x gelukkiger met een ontspannen, stralende jij dan met het perfecte kerstdiner.

Kerst is feest! We zijn vrij! We zijn samen!

Dáár draait het om.

Tip: Alles waarbij je het gevoel hebt: “dit moet ik ook nog doen deze week!” Stel jezelf de vraag: van wie moet dat? Is het echt nodig of kun je wat dingen van je to do-lijstje schrappen?

Bonustip: Doe een ‘Dankbaarheids-rondje’

Dit is zo fijn om te doen! Van je familie weet je vaak wel dat je van elkaar houdt, maar juist daarom zeggen we het te weinig. We often take each other for granted. Totdat iemand er ineens niet meer is.

Dit doe je met kids als mogelijk (die vinden dit ook echt geweldig om te doen), als je toch aan tafel zit uit te buiken. Spreek af dat je dit wilt doen.

Als je begint krijgt de eerste persoon alle aandacht. Nu zeggen alle anderen om beurten tegen deze ene persoon waar ze dankbaar voor zijn in hem of haar. Geen heel verhaal, maar gewoon één ding, liefst zo specifiek mogelijk. Dus niet: ik ben zo dankbaar dat je er altijd bent. Maar: ik ben zo dankbaar dat je er altijd voor me bent, zoals afgelopen vrijdag toen je me opbelde en ik dat precies even nodig had. Dank je wel.

Iedereen komt aan de beurt en noemt één ding. De ‘ontvanger’ luistert alleen maar (hoe moeilijk dat misschien ook is) en zegt als iedereen klaar is: dank je wel.

Dan: hatsa! Door naar de volgende.

Je hebt GEEN idee hoeveel impact dit maakt! Bedenk zelf: hoe fijn is het om even helemaal gezien en erkend te worden? Daar kun je toch nooit genoeg van krijgen?

Precies. 🙂

Ik raad je sterk aan om dit te doen! Ook al gaat het misschien ongemakkelijk zijn. Je kunt als je klaar bent ook nog een tweede rondje doen, waarin iedereen deelt waar hij/zij dankbaar voor is in 2016. En nogmaals: kids vinden dit geweldig om te doen, dus betrek absoluut de mini’s erbij!

Ontspannen Kerst

Welke tip ga jij toepassen voor een ontspannen Kerst? Laat het me weten hieronder!

Enne, Merry X-mas mooierd 🙂

Suus Handtekening

 

 

 

Met Feminine Power in Life, Love & Business helpt Suzanne vrouwen om zich te verbinden met hun vrouwelijke kracht en zelfverzekerder en aantrekkelijker dan ooit te gaan voor alles wat ze écht willen. Foto: © Richelle van Soest.

Banner