De waarnemer
Bewustwording

Mezelf en Ik: de waarnemer en het hoofd

Zodra ik de intentie voel nieuwe omstandigheden te creëren in mijn leven hoor ik vanuit mijn hoofd een stroom aan voorzetten en ideeën. Mijn primaire reactie was tot niet heel lang geleden direct gehoor te geven aan al deze suggesties van het hoofd. Afgelopen jaar ben ik steeds vaker gaan toestaan al die gedachten te negeren en in plaats daarvan de stille leegte in mezelf de ruimte te geven.

Ik ervaar daardoor meer tijd voor mijn zintuigen om zaken te verwerken zonder oordeel. Het vraagstuk laat ik daarmee nog even voor wat het is en kies ervoor om te zien, te horen, te ruiken, te voelen en te proeven. Wat je allemaal kunt waarnemen zonder oordeel aan informatie is vaak onvoorstelbaar. Om mezelf in dit proces te helpen is voor mij het ‘ik’ mijn hoofd en de de waarnemer is ‘mezelf’.

Mijn hoofd als dienaar van de waarnemer

Hoe kan ‘ik’ ‘mezelf’ ondersteunen? Als ‘ik’ bereid is te dienen aan ‘mezelf’ wat zou er dan gebeuren? Ik ken de modus dat ‘ik’ mezelf leid heel goed maar als we dit nou eens omdraaien en ‘mezelf’ laat leiden? Mijn hoofd als dienaar van de waarnemer in mij. Een solide en harmonieus pact waarin beiden even belangrijk zijn. 

De quote ‘Alles wat je nodig hebt is er al’ heeft me altijd aangesproken maar ik kon hem nooit echt actief toepassen. Nu ik het steeds vaker omdraai kan ik daadwerkelijk beamen dat alles er ook echt is. Afgelopen jaar heb ik daardoor veel mooie momenten ervaren. Zoals Bob Marley zingt over jezelf bevrijden van die mentale slavernij dat voelt inderdaad als een verlossing. Meer stilte , minder zorgen, veel verwondering en synchroniciteit. Klinkt heel fijn en dat is het ook, met de kanttekening dat het natuurlijk ook vaak onwijs spannend is om er ook echt doorheen te ademen.

Thuiskomen bij mezelf

Het is alsof ze me vanaf kleins hebben verteld dat je je helm nooit mag afdoen omdat je anders stikt. Nu ik hem af heb gedaan, voel ik me enorm vrij om te ademen. Ik realiseer mezelf dat een dienende ‘ik’ altijd de bedoeling is geweest voor mij. het voelt als thuiskomen bij mezelf, letterlijk in heel mijn wezen. Het allerfijnste ervan is, het vraagt geen geld, diploma, toestemming van anderen. Het is er gewoon in zijn eenvoud en voor een ieder beschikbaar.

Dus heb je een vraagstuk, neem een moment om alles te noteren wat je waarneemt zonder je hoofd er bij te betrekken . Noteer al je oordeelvrije waarnemingen. Laat het daarna voor wat het is en ga iets anders doen, creëer ruimte en laat deze ruimte niet blokkeren door gedachten van het hoofd. Je voelt vanzelf wanneer het tijd is je hoofd los te laten en alle data die je hebt verzameld. Dat is ook waar het ‘ik’ zo sterk kan dienen, ordenen, structureren etc.

Veel plezier met creëren, ik hoop dat jij jezelf toestaat deze benadering eens uit te proberen op een vraagstuk in je leven.

 

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner