Dromen
Bewustwording

Dromen waarmaken

Vandaag ben ik met mijn moeder en kleindochter naar de film geweest, de Grote Vriendelijke Reus. Zomaar een moment voor onszelf op een doordeweekse dag waar we samen van konden genieten. Deze film inspireerde mij om dit keer een blog te schrijven over dromen. 

Mijn grote vriend de “van Dale” zegt het volgende over het woord dromen: met de geest bezig zijn tijdens de slaap; dromer, fantast, dromerig, verstrooid, fantaserend. Terwijl ik dit schrijf denk ik even terug aan ons drieën vanmiddag, aan onze dromen.

Dromen door de jaren heen

Mijn kleindochter van 5 heeft nog niet echt een droom om naar toe te werken, ze heeft wel heel veel wensen. De meeste daarvan brengen een glimlach op mijn gezicht, maar zijn heel serieus voor haar.

Ik ben wel benieuwd of mijn moeder van 83 haar droom heeft waar mogen maken, en of zij nog een droom voor zichzelf heeft? Wensen heeft ze nog wel dat weet ik, maar deze zijn meer voor haar kinderen, haar kleinkinderen en achter kleinkinderen. Ze wenst dat het hen goed mag gaan, dat ze het fijn hebben. En ondanks haar leeftijd werkt ze daar nog iedere dag aan mee. Ze helpt, werkt, past op haar achter kleinkinderen en vindt het heerlijk.

En ik? Heb ik mijn droom mogen waarmaken? Ja, ik denk het wel. Ik heb mijn droom wellicht iets moeten aanpassen of bijstellen, maar toch kan ik volmondig ‘ja’ zeggen op de vraag of mijn droom is uitgekomen.  

Dromen voor de toekomst

Een droom hebben, je droom waar mogen maken, werken aan een toekomst, wij hebben dit nodig, deze drive, het maakt dat we bezig blijven met een doel voor ogen. Terwijl ik dit schrijf kan ik me voorstellen dat je misschien denkt: “Ja hoor, en wat als het mijn nu niet lukt om mijn droom te verwezenlijken? Hoor ik dan bij de verliezers?” Zelf geloof ik niet in verliezers, omdat dit puur een gevoel van jezelf is, jouw manier van kijken naar de dingen. 

Wat ik me wel kan voorstellen is dat je niet op tijd hebt kunnen of willen handelen om je droom bij te stellen, zodat het misschien wel was gelukt. Of dat je jouw droom te ver in de toekomst hebt geplaatst. Misschien heb je de lat te hoog gelegd, waardoor je zo druk bezig met die stip op de horizon, dat je vergeet te genieten van vandaag en van wat er wel al gelukt is. Dat is jammer, want daardoor voelt het misschien als mislukt, maar hoeft het niet zo te zijn.

Dit valt meer in de categorie droomwereld, droomhuwelijk, droombaan, en ga zo maar door. Daarin geef je de verantwoordelijkheid uit handen en worden het wensen- wensen waarin je teleurgesteld kan worden. Dan is het genieten vàn niet meer voelbaar, en kost het soms veel moeite om je te herpakken als je teleurgesteld raakt. 

Houd je dromen vast

We leven op dit moment in een onrustige wereld. Er is veel angst en de eenzijdige berichtgeving door de media maakt dit alleen maar erger. Er worden harde stellingen genomen, we geven elkaar soms te weinig ruimte en het leven moet snel, sneller, snelst terwijl er steeds meer op ons bordje komt.

Het is moeilijk om in deze tijd je droom te vinden en waar te kunnen maken, maar laat je droom niet los! Ik geloof dat alles komt zoals het komt, en wanneer het jouw tijd is, heeft forceren en najagen geen zin. Probeer in plaats daarvan te genieten van wat de dag je brengt, van de kleine dingen. Dit komt tenslotte het meest in de buurt van de droom om gelukkig te zijn.

Misschien heb ik toch nog wel een droom. Een droom waarin wij ons veilig voelen, waarin we groeien en we ons zelf mogen zijn ongeacht religie, achtergrond of ras. Waarin we gezamenlijk werken aan een mooie toekomst voor iedereen. Een toekomst waarin we zorgen voor mens, dier en onze aarde.

Ik hoop dat niemand mij uit deze droom helpt.

Met een liefdevolle groet,

Hanneke

Heel normaal, spiritueel en paranormaal. Ik ben coach. Mijn ‘roots’ liggen in de zorg, waar ik 27 fijne jaren in heb beleefd. Daarnaast heb ik met heel veel plezier bijna alles wat er op het gebied van alternatief en paranormaal te leren valt, ontdekt, geproefd en doorleefd. Veel hiervan heb ik ook weer losgelaten, maar behouden wat goed voor mij was en goed voelde.

Banner