Je angst overwinnen is niet glamorous. Hoe voelt het dan wel?
In de dapperheidscursussen die ik geef help ik mensen over hun grote en kleine angsten heen te komen, op een manier die niet doodeng of zenuwslopend is, maar behapbaar, en zelfs ‘best leuk’. Dat woordje ‘best’, dat is nou niet bepaald aantrekkelijk, daar ben ik me van bewust. Maar het klopt wel precies, en daarom laat ik het – geheel marketingtechnisch-onverantwoordelijk- koppig staan in veel van de artikelen die ik over angst en dapperheid schrijf.
Je angst overwinnen voelt namelijk niet ‘fantastisch’ of ‘heel erg leuk’. Dat is de glamourvariant ervan, zoals je die weleens in tijdschriften of op televisie ziet uitgebeeld. Die filmclip van iemand met hoogtevrees, die uit een vliegtuig springt, enthousiast zwaaiend en roepend zijn weg naar beneden vindt, en daarna aankondigt ‘verslaafd’ te zijn geraakt aan de hoogte. Of dat berichtje op je Facebook of Instagram, van die knappe vrouw die het aandurfde om haar baan op te zeggen, en nu een foto van zichzelf post waarin ze stralend met een rugzak om staat: “klaar voor de wereldreis! #livingmydreamlife”
Resultaat versus de weg erheen
Die beelden laten niet het proces van angst overwinnen zien, maar het resultaat ervan. En ja, dat is inderdaad een heerlijk, fantastisch, geweldig gevoel.
Het tegenovergestelde van angst ervaren, is leven in vrijheid van angst. Het is een leven waarin je doet wat je wilt, en niet meer wat je goed kan, wat verstandig is, of wat je niet (te) eng vindt. Kun je je voorstellen hoe zo’n compleet vrij leven eruitziet? Ongeveer zo: met een lege ruimte in je toekomst die je helemaal zelf kunt invullen, met alles dat jou gelukkig maakt. Dat kan van alles zijn: een hoge berg beklimmen; je baan opzeggen en voor jezelf beginnen; de liefde verklaren aan die ene wel-héél-leuke persoon; je moeder zeggen dat je het vanaf nu echt wel zelf kunt (en eigenlijk de afgelopen twintig jaar ook al); die ene veel te overdressed jurk aantrekken, gewoon omdat je er vandaag zin in hebt; stralen op een podium; een speech houden op je werk; of helemaal in je eentje op vakantie gaan.
Klinkt glamorous, klinkt fun – en dat is het ook. Maar daar moet je wel eerst iets voor doen. Dapper worden kun je leren. Naar een eng doel moet je toewerken – er bestaan effectieve methoden die je meestal gewoon thuis kunt oefenen. En dat proces is vaak weinig opzienbarend. Zeker niet vervelend, maar ook weer niet ‘geweldig’.
Met hoogtevrees de bergen in
Ik geef je een voorbeeld: ik heb enorme hoogtevrees, maar, omdat ik wil leven naar mijn verlangens en niet naar mijn angsten, beklim ik toch bergen. Daarbij pas ik een aantal methoden toe die ik heb geleerd in de zeven jaar dat ik nu onderzoek doe naar risicogedrag en angst overwinnen, en die werken zo goed dat ik inmiddels zelfs vaak op klimvakanties ga, en me steeds comfortabeler voel op nauwe, hoge paadjes in de bergen.
Maar soms loop ook ik tegen een nieuwe angstgrens op. Tijdens de laatste klimtrip die ik maakte, in de Verenigde Staten, waren de rotsen bijna twee keer zo hoog als ik gewend ben. Daarbij liepen ze niet recht omhoog, maar waren ze sterk ‘overhangend’; dat vereist een speciale klimtechniek waar ik nog niet voldoende mee bekend ben.
Lichte paniek
Op die momenten voel ik mijn angst weer opkomen, en moet ik er goed om denken de methoden toe te passen, waarvan ik weet dat ze voor mij werken, om niet in totale, allesverlammende paniek te raken. Dat lukte die dag redelijk: ik vond het eng, er waren momenten van lichte paniek, maar ik kon mezelf daar ook weer uithalen en – het lukte me uiteindelijk zelfs om de rots te beklimmen. Met veel pauzes, met veel reflectiemomenten naar binnen en andere angst-oefeningen, met veel hulp van een andere klimmer die ik had verteld van mijn persoonlijke doel, kwam ik boven. En weer veilig beneden.
Hoewel ik tevreden was dat ik mijn doel had bereikt en weer een stapje verder was gekomen in het overwinnen van mijn hoogtevrees, voelde ik me eigenlijk te moe en onder de indruk om echt trots of blij te zijn. De medeklimmers om me heen waren dat ook niet voor me – zij hebben geen hoogtevrees, en voor hun stelde mijn prestatie dus niet zoveel voor. Ze hadden niet eens door hoe bang ik was geweest!
Het begon te regenen. We pakten onze tassen, en liepen naar de auto – ik een beetje trager dan de rest, om nog een keer om te kunnen kijken naar die imposante rotswand. Een stoere selfie voor op social media maakte ik niet – mijn haar zat nat tegen mijn voorhoofd geplakt van de regen en het zweet, mijn wangen waren vuurrood, mijn neus nog steeds wat witjes.
Dat is heel vaak hoe het voelt om dapperder te worden. Een beetje eng. Vermoeiend. En niet heel, maar toch best een beetje leuk.
Alsnog de glamour
Gelukkig bewees de volgende dag me weer eens waarom het het toch waard is, om je angsten te overwinnen. We maakten een wandeling over een hoge en nauwe rots die veel mensen zó eng vinden, dat het mensen met hoogtevrees wordt afgeraden om hem te betreden. Om me heen zag ik trillende, hyperventilerende mensen, die het hadden geprobeerd, en halverwege terug keerden. Een paar jaar geleden had ik daarbij gehoord, realiseerde ik me, maar nu voelde ik geen enkele angst.
Ik bewonderde het uitzicht, at een mueslireep op de top, zong zachtjes een liedje terwijl ik afdaalde, voetje voor voetje, om me heen lucht en ruimte. Zo ver had mijn hoogtevreestraining me dus al gebracht: dat ik nu genoot van iets dat ik nog niet zo heel lang geleden, verschrikkelijk had gevonden. En dat is, inderdaad, echt héél leuk.
Vind jij jezelf ook zo’n typische angsthaas? Heb je last van spreek/rij/vlieg angst, hoogtevrees of ben je bang voor liften, honden, spinnen of het donker? Bij Roanne kun je een E-course volgen om in vijf weken je angst voor eens en altijd te overwinnen, en je dapperste zelf te worden. Kijk voor meer informatie op www.fearlesslyfearful.com – daar kun je je ook inschrijven voor Roanne’s nieuwsbrief, vol gratis tips en inspiratie over angst en dapperheid.