Mondverzorging tijdens je zwangerschap
Uncategorized

Mondverzorging tijdens je zwangerschap

Zoals jullie al eerder in een blog van mij hebben kunnen lezen ga ik twee keer per jaar naar de mondhygiëniste. Het is zo belangrijk om je mond goed te verzorgen. We vergeten vaak wat voor een invloed een ontstoken mond op je gezondheid heeft. Tijdens je zwagerschap is het helemaal van belang om de gezondheid in je mond op orde te hebben.

Vroeger zeiden ze altijd: ‘ieder kind een tand’, ken je die uitdrukking? Dat is natuurlijk onzin, want het was natuurlijk alleen maar bloedend tandvlees. Als je tijdens je zwangerschap je mond niet goed schoon houdt gaat het dubbel zo hard achteruit. Als je het goed schoon houdt is er niks aan de hand en heb je na je zwangerschap nog steeds een mond vol mooie gezonde tanden en kiezen.

Zwanger? Ga naar de mondhygiënist!

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om je mond schoon te houden en naar een mondhygiënist te gaan.

  • Door hormonale veranderingen in je lichaam wordt de groei van bacteriën minder geremd. Tandplak krijgt hierdoor makkelijker de kans om te ontstaan.
  • Tijdens je zwangerschap is je weerstand minder groot en heb je eerder kans op geïrriteerd of ontstoken tandvlees.
  • Als je een ontsteking onbehandeld laat, kan deze doorstralen naar het kaakbot. Dit noem je parodontitis. Het gevaar van parodontitis is dat je met deze aandoening een grotere kans hebt op vroeggeboorte van het kind of een kind met een laag geboortegewicht.

Tips voor een gezonde mond

  • Twee keer per dag je tanden poetsen en goed tussen je tanden en kiezen blijven schoonmaken met van die ragers. Het zijn vaak de papillen tussen de kiezen en tanden in die heel erg gaan ontsteken en gaan bloeden.
  • Als je al last hebt van bloedend tandvlees kun je poetsen of ragen met chloorhexidine. Dit is een bacteriedodende gel. Hoe minder bacteriën je hebt, hoe minder groot de ontsteking zal zijn.
  • Je kunt gebruik maken van een bacteriedodend mondspoelmiddel. Koop deze bij de apotheek en niet bij de drogist, hier kunnen ze je het beste advies geven.
  • Als je heel veel last hebt van bloedend tandvlees of je tandvlees is heel gevoelig kun je een Airfloss van Philips gebruiken. Deze spuit waterstraaltjes door je tanden heen om alles schoon te spoelen.
  • Ga naar de mondhygiëniste, zij komen op plekken waar je zelf niet bij kunt en maken je hele gebit mooi schoon.

Ik kan het je echt aanraden om alles netjes bij te houden. Het geeft je een heel fijn en fris gevoel en je voelt je veel energieker als ook je mond helemaal gezond is.

Vanessa Emmel

 

 


 

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner