Eerste keer sportschool
Health

Voor het eerst naar de sportschool? Let hier op!

Als je de eerste keer de sportschool binnenloopt, komt er een hoop op je af. Een heel arsenaal aan apparaten, eindeloos veel dumbells, en een hoeveelheid mensen die je op een drukke dag in de supermarkt nog niet eens ziet rondlopen.

Hoe zorg jij er nou voor dat je wegwijs wordt in deze hectiek? Hoe zorg je ervoor dat jij in deze hectiek gericht naar je doel toe kunt werken? Om te beginnen, probeer je van tevoren een beetje te verdiepen in hetgeen jij wilt. Dit kan al enorm schelen. Vandaag deel ik vier dingen met je die vaak misgaan in de sportschool als je net begint.

Te weinig ‘compound’ oefeningen, te veel isolaties

Met compound oefeningen bedoel ik oefeningen waarbij je meerdere spieren traint terwijl je maar één oefening doet. Het belangrijke van dit soort oefeningen is dat het basisbewegingen zijn waarbij je eigenlijk met 5 oefeningen de belangrijkste spiergroepen in je lichaam traint. Doordat deze oefeningen worden gedaan met meer dan 1 spiergroep, zul je sneller resultaat boeken, sneller sterk worden maar ook sneller kunnen afvallen.

De belangrijkste compound oefeningen zijn: military press, lat. pulldown, bench press, squat en deadlift. Weet je deze oefeningen goed uit te voeren dan zul je merken dat je prestaties ook sneller omhoog gaan. Besteed dus vooral aan het begin niet te veel tijd aan een biceps curl maar ga lekker een van de andere 5 oefeningen doen, dan komen die biceps vanzelf.

Het “kijk mij eens” -syndroom

Wat ik hiermee bedoel, is dat vooral aan het begin de nadruk moet liggen op de uitvoering van een oefening. Niet op één keer de oefening goed doen en dan meteen zo zwaar mogelijk pakken. Trek minimaal een aantal weken uit voor het leren beheersen van een oefening en het bekend raken met de beweging. Op den duur zullen die gewichten als vanzelf omhoog gaan.

Begin je direct al te zwaar met tillen? Dan zal er een grote kans zijn dat je geblesseerd raakt. Dit kan zijn omdat je toch nèt een verkeerde beweging maakt die pas een blessure oplevert bij een zwaar gewicht of omdat je pezen deze zware belasting nog niet gewend zijn.

Doelloos ronddwalen

Wat erg belangrijk is, vooral aan het begin is dat je moet zorgen dat je een duidelijk plan hebt. Zowel in de sportschool als erbuiten. Plan de sportschool in, zet het in je agenda, zo weet je zeker dat je er tijd voor hebt. Op deze manier breng je regelmaat in je sportschool bezoeken.

Zorg er ook voor dat je een schema hebt voor in de sportschool. Bepaal van tevoren wat je gaat doen op de dagen dat je in de sportschool bent. Een trainingsschema geeft je focus, je kunt hier op terugvallen en je ziet ook nog eens duidelijk of je vooruitgang boekt.

Wel trainen, niet eten.

Het belangrijkste van sporten, in de sportschool en daarbuiten, is voeding. Een uitspraak die vaak wordt gebruikt in de fitnesswereld is: “70% voeding, 30% trainen”. Hiermee wordt bedoeld dat je nog zo hard kunt trainen, maar als je niet gezond eet, dan zullen goede resultaten uitblijven. Best wel zonde!

Zorg ervoor dat als je ècht een doel hebt, dat je ook rekening houdt met je voeding. Pas zelfstandig jouw voedingsgewoonten aan of doe dit samen met een voedingscoach, zodat je maximaal kunt presteren in de sportschool. Alleen dan behaal je maximale resultaten, binnen én buiten de sportschool!

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner