Health

De spijsvertering: van mond tot kont

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik bezig met een opleiding tot gewichtsconsulent. Ik heb inmiddels de eerste drie hoofdstukken doorgespit. Hoofdstuk één was goed te doen, maar hoofdstuk twee en drie waren erg pittig. Deze gingen over Anatomie en Fysiologie.

Veel mensen zijn bezig met hun gewicht en daarom is het ook goed om iets meer informatie te hebben van wat er nu gebeurd met de vertering van voedsel in je lichaam. Vandaag dus een klein ‘college spijsvertering’.

Spijsvertering

De energie van bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren halen we uit eten, drinken en de lucht. Ons lichaam neemt vloeibaar voedsel bijna direct op, maar vast voedsel moet eerst worden afgebroken tot deeltjes die klein genoeg zijn om door de bloedbaan naar onze cellen te reizen. De afbraak van voedsel is een mechanisch en chemisch proces, dat wordt uitgevoerd door ons spijsverteringskanaal.

Het spijsverteringsorgaan bestaat uit een kanaal van 8 meter dat reikt van mond tot kont (anus). Voedingsstoffen worden verwerkt en geschikt gemaakt voor opname in het lichaam.

Spijsvertering

Het spijsverteringskanaal kunnen we onderverdelen in de volgende onderdelen:

De mond

In de mond begint de spijsvertering al. Koolhydraten worden er deels afgebroken tot glucose. Voedsel dat in de mond komt wordt vermengd met speeksel. De productie van speeksel komt op gang door voedsel in de mond, ruiken van eten en denken aan eten. Speeksel bestaat uit water, slijm en het enzym amylase. Door dit enzym worden sommige voedingsstoffen al afgebroken. Daarom is het goed om altijd veel te kauwen. Niet alleen omdat dit de spijsvertering vergemakkelijkt, maar ook omdat het een tijdje duurt voordat het lichaam een seintje geeft verzadigd te zijn. Als je snel eet is de kans groot dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft.

Slokdarm

De slokdarm loopt van keelholte naar de maag. Hij speelt geen rol bij de spijsvertering, maar heeft de taak om voedsel te transporteren naar de maag.

Maag

Leeg is de maag niet groter dan de hand van een volwassenen. Omdat die flexivel is, kunnen we er een hele maaltijd in kwijt. Hij kan twee tot drie keer zo groot worden. Dan zitten we vol. De maag heeft drie hoofdfuncties, verder kneden en fijnmaken van de voedselbrij, doden van bacteriën en het afbreken van eiwitten en vetten.

Dunne darm

De functie van de dunne darm is het regelen van de frequentie van het legen van de maag, neutraliseren van maagsappen en het afbreken en opnemen van voedingstoffen. Van alle spijsverteringsorganen vindt hier de grootste opname van voedingstoffen plaats.

Dikke darm

De dikke darm begint rechts onderin je buikholte en is 1,5 meter lang. De functie van de dikke darm is onverteerbare voedselresten in dikken en afvoeren, water en de laatste nuttige stoffen opnemen. 

Endeldarm en Anus

De endeldarm en de anus vormen het laatste stuk van het spijsverteringskanaal. In de endeldarm worden onverteerbare voedselresten tijdelijk opgeslagen. Hij heeft geen actieve spijsverteringsfunctie, maar slaat ontlasting op en voert het door naar de anus. En euhh.. wat er daarna gebeurt hoef ik je denk ik niet te vertellen. 🙂

Ik hoop dat je mijn blog interessant vond en dat je iets meer kennis hebt opgedaan van onze spijsvertering. Altijd handig als je bezig bent met voeding en afvallen!

Vanessa Emmel

 

 


 

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner