Health

Gezond afvallen: eet niet te weinig

Vanuit de media wordt ons al jaren ingepeperd dat als je wilt afvallen dan ‘moet je minder eten en meer bewegen. Simple as that!’ Zo wordt er beweerd. In werkelijkheid komt er bij gezond afvallen echter wel wat meer kijken.

Het effect van deze opvatting zie ik ook regelmatig terug bij cliënten in mijn praktijk. Om af te vallen gaan mensen vaak veel te weinig eten, bijvoorbeeld een crackertje en een salade en ’s avonds vlees of vis met groente. Deze manier van eten houdt niemand lang vol met als gevolg dat er geen resultaat behaald wordt of dat mensen weer snel hun oude gewicht terug hebben. In dit artikel bespreek ik met jullie op welke manier je wel gezond kunt afvallen.

Het jojo-effect

Een belangrijk feit waar je rekening mee moet houden , is dat gewichtsverlies niet hetzelfde is als vetverlies. Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je gaan afvallen. Echter, als je te weinig eet en je in korte tijd veel afvalt, dan zul je ook veel spierweefsel kwijtraken. Terwijl het juist belangrijk is om je spiermassa op niveau te houden.

Door het verkeerd volgen van een dieet (lees: te weinig eten) wordt het jojo-effect bereikt. Dit is het geval wanneer mensen in korte tijd veel gewicht verliezen, maar na het bereiken van het streefgewicht weer aankomen en steeds opnieuw moeten proberen om weer af te vallen.

Het is vergelijkbaar met de zogenaamde crashdieten waarbij mensen voor een periode te weinig eten en dit alleen voor de korte termijn kunnen volhouden. Hierdoor vallen mensen vaak weer terug in het oude eetpatroon. Het is een vicieuze cirkel, die het steeds lastiger maakt om weer gewicht te verliezen.

Geen quick-fix

Om spierverlies te voorkomen kun je twee dingen doen: regelmatig aan krachttraining doen en een niet al te groot calorietekort creëren in je dieet. Dus met andere woorden: eet minder, maar wel genoeg. Een goede methode die je hiervoor kunt hanteren is om niet meer dan 10-20% onder je energiebehoefte te eten. Voor de meeste mensen is dit ongeveer 300-500 calorieën per dag. Je spiermassa blijft dan zoveel mogelijk gelijk en je lichaam zal dan vooral vetreserves aanspreken.

Veel mensen zien een dieet als een periode waarin ze zich tijdelijk aan een aantal regels moeten houden om zo snel mogelijk af te vallen. Helaas bestaat er geen tijdelijke en snelle oplossing voor overgewicht. Ondanks alle snelle diëten en mooie verhalen die je via social media en tijdschriften voorbij ziet komen.

Als je overgewicht hebt, dan komt dit hoor je huidige leefstijl en verkeerde dagelijkse eetgewoontes. Kijk dus een kritisch naar jouw gewoontes. Bedenk wat je bereid bent om te veranderen en wat niet. Jouw dieet moet een manier van eten worden die je de rest van je leven vol kunt houden.

Alleen met een concreet plan en duidelijke afspraken met jezelf, zal het lukken om jouw gewoontes te veranderen. Als je daadwerkelijk wilt afvallen en op gewicht wilt blijven, dan zul je echt een aantal dingen moeten aanpassen in je leven.

“If you want something you’ve never had, you’ve got to do something you’ve never done!”

Gezond afvallen

Mijn naam is Lisette, ik ben voedingscoach vanuit mijn praktijk aan huis en ik werk samen SnowWorld Healthclub. Ik geniet van alle gesprekken die ik voer met mijn clienten. Natuurlijk gaat het vaak over voeding, maar net zo vaak bespreken we de uitdagingen en drukte van alle dag en hoe je je hier mee om kunt gaan. Voor veel mensen is het niet duidelijk hoe ze gezond kunnen leven of hoe ze gezond kunnen afvallen. Ik help hen graag op weg om gezondere keuzes te maken die passen bij hun leefstijl.

Banner