Ubuntu
Bewustwording

Ubuntu

Ubuntu (spreek uit als oeboentoe) is een Zuid Afrikaanse filosofie die draait om de toewijding en relaties tussen mensen onderling. Eén van de (vele) vertalingen van ubuntu is: “ik ben omdat wij zijn.” Het is een mooi en veelzeggend woord. 

Gepest

Zaterdagochtend bij het hockeyveld heb ik een gesprek met mijn dochter. “Hoezo begrijp jij hoe het voelt?” vraagt ze aan mij. “Tja, ik bedoel, laten we eerlijk zijn; jij hebt er geen idee van hoe het voelt om gepest te worden.” gaat ze verder. Er valt een stilte en ik denk na over hoe ik zal reageren. “Eh, sorry, maar hoe bedoel je? vraag ik haar. “Nou, zegt ze, jij, de populairste en leukste van de klas, nooit iets te klagen, typisch zo iemand bij wie altijd alles makkelijk gaat.” Ik schiet in de lach en vraag haar waar dit oordeel vandaan komt. Verrast kijkt ze me aan en vraagt: “Hoezo?” Ik glimlach en antwoord zachtjes maar heel duidelijk dat ik vroeger ook gepest ben, en niet zo’n beetje ook. Ze trekt haar wenkbrauw op en kijkt me verbaasd aan.

In de derde klas van de lagere school moest ik blijven zitten. De klas had mij in elkaar geslagen. Waarom? Om wie ik was. Ik was anders, de vreemde eend in de bijt. Pesten is vreselijk, maar uiteindelijk heeft het mij, net als elke tegenslag veel gebracht.

UbuntuDoorzetten

Ik heb geleerd om door te zetten, om obstakels te gaan zien als uitdagingen. Ik heb geleerd om mezelf te blijven, te vertrouwen op mezelf en te houden van wie ik ben. Ik mag er zijn! Zo sta ik in het leven: alles en iedereen heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Alle leuke en minder leuke ervaringen, positief en negatief dragen daar aan bij. Elke ervaring, of aanvaring kan net dat ene duwtje in de rug zijn dat ik nodig heb om verder te gaan en nieuwe inzichten te krijgen. Daar ben ik dankbaar voor!

Laten we eerlijk zijn, we zijn snel geneigd om een oordeel klaar te hebben. We willen anderen al snel in een hokje plaatsen, maar het is toch juist heerlijk om soms buiten de lijntjes te kleuren? Leven en laten leven! Ik probeer iedere nieuwe dag opnieuw zo min mogelijk te oordelen en zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Te weten dat alles is zoals het is en dat iets negatiefs uiteindelijk ook iets positiefs met zich mee kan brengen.

Daarom: dankjewel voor wie ik ben. Ik ben, dankzij jou: Ubuntu.

Ik wens jullie een mooie dag, elke dag, 

Fabiana Mazzacani

Faabulousstuff

Ubuntu

Ik ben Faab... Aka Fabiana: Sportieve onderneemster & creatieveling... About me: https://youtu.be/JuYt7wcWzN8 Making the World more fun: www.Faabulousstuff.com Mijn persoonlijke blog waar ik mijn kwetsbare en authentieke ik blootgeef: www.faabulous.me

Banner