Oogcontact
Bewustwording

Ik zie jou. De kracht van oogcontact.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kijk iedereen die je vandaag ontmoet, langer in de ogen dan je normaal zou doen. 

Echt oogcontact maken met de persoon met wie je spreekt en naar wie je luistert laat zien dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner. Je ziet de persoon met wie je praat. In België zeggen ze in plaats van ‘Ik houd van jou” de betekenisvolle zin: ‘Ik zie jou graag!’. Ik geef jou graag aandacht en luister naar jou met mijn oren, mijn ogen en mijn hart.

Noem het een beroeps-dingetje, maar ik kijk graag in de poppetjes van de ogen van mensen. Vanuit  de behoefte om contact te maken, mensen echt te begrijpen is het voor mij de normaalste zaak van de wereld om oogcontact te maken. 

Zo liep ik met een oude collega door de stad op een vrijdagavond en ze vroeg een aantal keren aan mij of ik de persoon die ons gedag zei kende. ‘Wat zeggen veel vreemden dan zomaar gedag tegen ons’. Ze observeerde mij en gaf mij het volgende terug: ‘De mensen die we tegemoet lopen, kijk je echt even aan. Je maakt oogcontact op een vriendelijke, rustige en open manier’. Ze vertelde dat ze zelf geneigd was anoniem door de stad te lopen. Ze raakte nu geïnspireerd en probeerde het zelf uit: vriendelijk oogcontact maken met tegemoetkomend voetgangersverkeer. Zo liepen we samen door de stad en voelden ons veilig en verbonden met de mensen die we tegenkwamen. 

Blik en klik

In Amerika zijn de zogenaamde oogcontact-feesten nu hip en happening. Singles bij worden bij elkaar gebracht en krijgen als opdracht mee twee minuten in elkaars ogen te staren, gevolgd door een cocktail.  De feesten zijn gebaseerd op de uitkomsten van een psychologisch experiment door Art Aron. Hij ontdekte dat willekeurige vreemden een diep contact ervaarden, nadat ze langer dan twee minuten in elkaars ogen staarden. De klik is dan bijna onontkomelijk. De overlevering vertelt dat er zelfs een huwelijk is voortgekomen als resultaat van dit onderzoek!

Roofdierenblik

Oogcontact is een dynamisch proces: je kijkt iemand aan; je kijkt even weg; je slaat je ogen neer. Je blik richt zich naar binnen als je aan het nadenken bent. Uit onderzoek blijkt dat een blik in een gesprek niet langer moet duren dan 3 seconden. Daarna voelen veel mensen zich ongemakkelijk. Tenzij ze verliefd zijn op elkaar natuurlijk.

Ook belangrijk bij oogcontact is de wijze waarop je naar iemand kijkt. We zien het al aan de blik wat iemands intentie is. Heeft iemand een sterk gefocuste blik en een gespannen houding, dan interpreteren we zo’n iemand als een persoon waar we even voor op onze hoede moeten zijn. Ik noem dat ook wel de blik van de adelaar. De roofdierenblik. Als je met zo’n blik naar een paard toeloopt dan merk je meteen een effect.

Daarentegen als je met zachte blik naar een paard loopt, word je welkom geheten door een vriendelijk, nieuwsgierig wezen. Je hebt dan de blik van een kuddedier. Je wordt geïnterpreteerd als open, vriendelijk en rustig. Voel maar wat het doet met je lijf als je de focus van je blik versmalt en verwijdt. Ervaar wat het effect is van jouw blik als je op deze verschillende manieren naar je gesprekspartner kijkt.  

Oogcontact

Experimenteer je mee?

Bladerend door een boek met 180 losbrekers voor meer plezier op het werk, lees ik de volgende opdracht: “Kijk iedereen die je vandaag ontmoet, net drie seconden langer in de ogen dan je normaal zou doen. Schrijf hier op: wat gebeurt er?” Dus zet vandaag de twinkeltjes in je ogen aan  (door in je hoofd je lievelingslied te zingen bijvoorbeeld) en kijk de mensen aan als je ze ontmoet. Laat zien dat je aandacht voor hen hebt. Ik ben benieuwd!

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”” i_icon_fontawesome=”fa fa-heart-o” i_color=”custom” add_icon=”true” i_custom_color=”#b40012″][vc_column_text]

Event!

Wist je dat op 29 oktober a.s. The World’s Biggest Eye Contact Experiment plaatsvindt? Dit is de tweede keer dat dit wereldwijde evenement georganiseerd wordt. Vorig jaar deden meer dan 100,000 mensen in 151 verschillende landen mee! Jij wordt ook van harte uitgenodigd om mee te doen. Organiseer een event in jouw eigen woonplaats!

Peter Sharp, oprichter van Liberators International, wil het bewustzijn rondom menselijk contact vergroten door mensen uit te dagen om een minuut lang in de ogen van een vreemde te kijken. Wat er dan gebeurt heeft impact: door een minuut lang in iemands ogen te kijken ontstaat er verbinding, zonder dat er een woord wordt uitgewisseld.  De bedenkers van dit event hebben als ideaal dat mensen ervaren dat we een grote familie zijn hier samen op aarde.

Bekijk hier het (prachtige) verslag van vorig jaar:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ik ben Elysa Kramer en ik heb samen met mijn zus Evelyne "De Wens, de Wijsheid & het Wonderspel" ontwikkeld. Ik ben liefdevol moeder van Amélie, persoonlijke effectiviteitstrainer, personal coach, ontwikkelaar en de sterke vrouw achter de ondernemende man.

Banner