Volle Supermaan November 2016
Bewustwording

De grootste supermaan van 2016 komt eraan!

Op 14 november is het volle Bloedmaan. Deze maan staat in het teken van overleven. In deze periode kun je een offer brengen als dank voor wat je de afgelopen periode hebt verkregen. Dit kun je op allerlei manieren doen: je kunt bijvoorbeeld je tijd offeren, iets doen voor iemand zonder daarvoor iets terug te verwachten.

Wij worden uitgenodigd om ons bewust te worden van de naderende winter. Het is tijd voor zelfonderzoek, de tijd nemen voor rust en zelfreflectie.Wat zijn onze nieuwe inzichten? Hebben we er iets mee gedaan? En wat hebben we nodig om de komende winter goed door te komen?

De Bloedmaan wordt ook wel Offermaan en Bevermaan genoemd.

De volle Bloedmaan van november is heel speciaal. Het is niet alleen een supermaan, welke er groter uitziet dan een ‘normale’ volle maan, de maan is op 14 november het dichtst bij de aarde sinds 1948! Dit fenomeen zien we niet meer terug tot 25 november 2034, volgens NASA.

Maancyclus

Wist je dat een maancyclus ook wel een lunatie wordt genoemd? Een lunatie is de tijd tussen een Nieuwe Maan en de eerstvolgende Nieuwe Maan. Een lunatie wordt ook wel synodische maand genoemd en duurt ongeveer 29 dagen (om precies te zijn 29 dagen 12 uur 44 minuten en 2,88 seconden). Twaalf lunaties bestrijken 354 dagen en dertien lunaties zijn 383,5 dagen. Door volgens een bepaald schema soms 12 en soms 13 lunaties te bundelen kan een maankalender aan het zonnejaar gekoppeld worden. Vroeger waren dergelijke maankalenders, ook wel luni-solaire kalenders genaamd, vrij algemeen in gebruik. Daarbij had elk van de 13 manen een eigen naam en een eigen karakter. Per stad of dorp kon dit iets verschillen van andere kalenders.

Een cyclus zoals de maan die doorloopt, is iets dat zich overal steeds herhaalt. Alles wat we bedenken, doen of maken heeft een begin, een groei, een voltooiing en een afbraak. Vanuit die gedachte kun je de maan daarom zien als afspiegeling van een bepaalde cyclus in je leven. Door bepaalde dingen te doen kun je deze cyclus bekrachtigen of beïnvloeden. Misschien wil je bepaalde dingen veranderen, versnellen of vertragen, maar misschien wil je ook alleen ergens uiting aan geven. Meditatie of andere rituelen krijgen extra veel betekenis door de krachtige energie rondom de tijd van de volle maan.

(Bron: Heks en Kruid – hier kun je nog veel meer lezen over rituelen rondom de volle maan.)

Het is volle maan op 14 november 2016 om 14:53 uur.

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner