Alleen zijn met Kerst
Bewustwording

Alleen zijn met Kerst (is hartstikke oké!)

Zet de radio aan en de kerstliedjes schallen door de speakers. Allemaal zingen ze over samen Kerstmis vieren, all I want for Christmas is you, home for the holidays, zoenen onder de mistletoe en ga zo maar door. Heerlijk hoor, maar wat me opvalt is dat ik eigenlijk helemaal geen leuke, vrolijke kerstliedjes ken die zingen over alleen zijn met Kerst.

De liedjes die gaan over Kerstmis alleen doorbrengen, zijn stuk voor stuk zielig en verdrietig! Is dat niet een beetje gek? Wie heeft eigenlijk bedacht dat we precies deze twee dagen van het jaar niet alleen mogen zijn? Als je alleen bent met Kerst dan wordt er al gauw gedacht dat je eenzaam en zielig bent.

Alles moet perfect zijn

De kerstdagen staan voor de deur en iedereen heeft het er maar druk mee. Alles moet perfect zijn, van diner tot nieuwe outfit. Half Nederland heeft er stress van. Ik noem het ook wel kerstgekte. Op het moment dat jij bedenkt dat je het leuk vindt om Kerst bij jou thuis te vieren, nodig je iedereen uit en dan begint het feest. De voorbereidingen!

Tegenwoordig is het vaak zo dat iedereen die komt een dinergang maakt. Dat is heel fijn, want in je eentje een zoveel-gangen-diner voorbereiden voor al die mensen vinden velen van ons niet heel leuk. Toch wil jij als gastvrouw dat alles er wel tip top uitziet. Om te beginnen bij de kersttafel: hebben we wel genoeg stoelen voor iedereen? Is het servies leuk genoeg voor Kerstmis? Zijn er mooie wijnglazen aanwezig? Heb je iets niet in huis dan rijd je alsnog naar de winkel om het nieuw te kopen. Je wilt ook genoeg kerstsfeer in huis hebben. De kerstboom staat al, maar dat vind je tòch niet genoeg. Ook nog even wat extra kerstkransen en lichtjes tevoorschijn toveren.

En wat trek je aan? Als gastvrouw, maar ook als je geen gastvrouw bent wil je er picobello uitzien, liefst in een nieuwe outfit. Daar ga je dan, nog even snel naar de winkels waar het super druk is om mooie, feestelijke kleding te kopen!

Alleen zijn met Kerst

Laat je niet gek maken

Als je even nadenkt over al die drukte rondom de feestdagen dan zie je hoe we ons gek laten maken. We zijn het hele jaar al zo druk en we moeten van alles. Waarom leggen we onszelf op dat we ook deze twee dagen helemaal vol moeten plannen. Hoe fijn is het juist om deze twee dagen vrij te zijn zonder verplichtingen! Kun je even lekker bijkomen van het afgelopen jaar.

De afgelopen twee jaar was ik single met Kerstmis. En ja, ook ik vond mezelf wel eens zielig en ik voelde me toen ook wel eens eenzaam. Maar ik heb het om kunnen draaien naar iets positiefs. Ik ben heerlijk gaan genieten van de momenten alleen. En geloof me dat dit in het begin best lastig was! Ik ben echt een gezelligheidsdier en daar zat ik dan alleen. ’s Ochtends word je alleen wakker en dan maak je een kerstontbijt voor jezelf: 1 croissantje en een broodje in de oven. “Vrolijk kerstfeest!” riep ik dan door het huis.

Me-time

Als ik terugkijk waren die momenten alleen juist heel goed. Ik heb er veel van geleerd. Tuurlijk is het gezellig om met andere mensen te zijn, maar alleen zijn is ook heel fijn. Ik heb een gezellig kerstmuziekje aangezet en ben heerlijk gaan genieten van mijn kerstontbijt. Ook ben ik in pyjama op de bank de kerstaflevering van ‘All You Need Is Love’ terug gaan kijken. Later die dag heb ik nog een lekkere strandwandeling gemaakt. Wat een heerlijke dag en wat een cadeautje deze me-time

Ik was helemaal niet zielig! Ik heb juist een heerlijke dag gehad waarin ik weer helemaal op kon laden en niet leeggezogen werd door alle verplichtingen. Als ik hier aan terugdenk weet ik dat het allemaal te maken heeft met je mindset. Blijf je jezelf vertellen dat je zielig en eenzaam bent dan voel je dat ook zo. Geloof me: dan heb je géén fijne dagen. Als het je daarentegen lukt om het om te zetten naar het positieve, dan zie je dat het een cadeautje is dat je aan het eind van het jaar nog wat me-time kan pakken! Dan geniet je met volle teugen van het feit dat je niet wordt bedolven onder de drukte, maar heerlijk kunt doen wat jij wilt. Op die manier heb je hele fijne dagen en kom je helemaal opgeladen en tevreden de kerstdagen door.

Ik wens iedereen hele fijne dagen, of je nu alleen bent of in gezelschap. Kerstmis maakt je niet eenzaam, dat bepaal je zelf. Alles heeft te maken met de juiste mindset. Ook mensen die wèl gezelschap hebben kunnen zich heel eenzaam voelen. En niet alleen met Kerst!

Liefs, Vanes

Alleen zijn met Kerst

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner