Francesca-Kookt_zalm-met-teriyaki-en-noedels_1_uitgelicht
HoofdgerechtRecepten

Zalm met teriyaki saus en noedels

Zalm met teriyaki saus en noedels

Het is weer tijd voor een ‘Francesca kookt met Foodelicious’ en deze keer heb ik iets voor jullie gemaakt wat al heel lang op mijn food bucketlist staat. Namelijk zelf teriyaki saus maken. Vroeger kocht ik deze saus altijd in een flesje. Kant en klaar, lekker makkelijk vond ik dat. Totdat iemand me vertelde dat je het ook heel easy zelf kunt maken. Dus hop, op de bucketlist. Toen ik laatst weer eens bij mijn vrienden van de delicatessenwinkel Foodelicious op bezoek was, zag ik een hele mooie sesamolie staan. Deze wordt koud geperst van licht geroosterde sesamzaadjes en krijgt daardoor een hele volle smaak.

Alleen al de geur was heerlijk, dus ik kon niet wachten om ermee te koken. En dat koken is meer dan gelukt! Want ik gebruikte de sesamolie voor mijn homemade teriyaki saus waarin ik vervolgens de zalm liet garen in de oven. Deze serveerde ik met noedels en sugar snaps. Onwijs lekker! En snel klaar en zonder onnodige e-nummers uit de kant-en-klare saus. Daar word ik helemaal blij van. Snel maken dus deze zalm met teriyaki en noedels, je zult er geen spijt van krijgen.

Francesca Kookt_zalm met teriyaki en noedels_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 250ml water
– 75ml sojasaus
– 1tl sesamolie
– 1/2tl geraspte gember
– 1tl geraspte knoflook
– 2el honing
– 5el bruine suiker
– 1el maizena
– 4 zalmmoten
– 2el sesamzaadjes
– 250gr noedels
– 200gr sugar snaps
– scheutje olie om in te bakken
– zeezout
– nog een extra scheutje sesamolie
– garnering: rode peper in dunne reepjes of ringetjes

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een pan water op voor de noedels.

Meng in een klein pannetje 200ml water, de sojasaus, sesamolie, gember, knoflook, honing en bruine suiker. Meng goed met een garde en breng aan de kook. Meng de maizena met 50ml water tot een klontvrij papje en klop dit rustig door de saus met de garde terwijl het net is gaan koken. Laat het zachtjes pruttelen totdat de saus net is ingedikt (geen stroop van maken!) en zet het vuur uit. In de tussentijd rooster je de sesamzaadjes even kort in een droge pan totdat ze gaan geuren, schep daarna in een bakje en laat afkoelen.

Schenk 1/3 van de saus in een bakblik en leg daar de zalmmoten op, daarover schenk je weer 1/3 van de saus. Schep met een lepel nog wat van de saus bovenop de zalm. Zet het bakblik in de oven en laat de zalm in 18-20 minuten garen. Kwast de zalmmoten in die tijd een keer of 3 in met de teriyaki saus uit het blik. Zo wordt de zalm lekker ‘sticky’.

Terwijl de zalm in de oven staat, kook je de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Roerbak de sugar snaps een paar minuten in een wok met olie en een snufje zout en zet daarna de pan uit. Doe de noedels terug in de pan waarin ze gekookt zijn en roer de sugar snaps en de laatste 1/3 van de saus erdoor. En als finishing touch nog een scheutje van die heerlijke sesamolie.

Verdeel de noedels over 4 kommetjes en leg daar een zalmmoot op. Bestrooi met sesamzaadjes en wat reepjes rode peper en serveer. Geniet! Dat hebben wij ook gedaan :)

Francesca Kookt_zalm met teriyaki en noedels_3

Tip: ook super voor kinderen! Laat dan de rode peper weg. Als je het graag zonder geraffineerde suikers wilt, kun je de 5 eetlepels bruine suiker eventueel vervangen door 4 eetlepels kokosbloesemsuiker. Alhoewel ik dat in dit geval niet zo’n probleem vond. De peuter mag af en toe wel suiker eten, zeker als het zo’n lekker recept als dit is.

Ook zo’n heerlijk flesje sesamolie? Je koopt ‘m bij Foodelicious in de webshop of in de winkel in Rotterdam. Een flesje van 225ml kost € 9,95.

Dit recept wordt je aangeboden door Francesca Kookt!

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner