Risotto
HoofdgerechtRecepten

Risotto met mosterd, paddenstoelen en chorizo

Bij de eerste hap wist ik het al: dit risotto recept is een blijvertje. De combinatie van mosterd, paddenstoelen, tijm en chorizo is waanzinnig.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • 300 gr risotto rijst (arborio of carnaroli)
  • 100 ml witte wijn
  • 1 l hete bouillon (bospaddenstoelen of vlees)
  • 300 gr paddenstoelen, grof gehakt (ik gebruikte kastanjechampignons, cantharellen en shiitake)
  • 8 takjes tijm, blaadjes afgeritst
  • 150 gr chorizo, in kleine blokjes
  • 1-2 el grove mosterd
  • 20 gr boter
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • zwarte peper

Risotto

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten

1. Zet een grote (soep-) pan op het vuur. Fruit de ui een paar minuten in 2 eetlepels op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren. Schep de risotto rijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de witte wijn erbij en roer totdat de wijn bijna verdampt is.

2. De pan met bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is. Schep halverwege de paddenstoelen en tijm erdoor.

3. Zet in de tussentijd een koekenpan op het vuur en bak hier de blokjes chorizo in uit. Zonder vet en totdat ze licht krokant zijn. Schep daarna uit de pan.

4. Als de risotto klaar is zet je het vuur uit roer je er een eetlepel mosterd door. Proef en voeg eventueel nog een extra eetlepel toe, naar smaak. Roer de boter erdoor, 75 gr van de Parmezaanse kaas en wat zwarte peper. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.

Serveer de risotto met de blokjes chorizo, nog wat verse tijm en zet de overgebleven Parmezaanse kaas op tafel. En geniet!


Opmerking van de redactie:

Dit is het laatste recept van Francesca Kookt op Uit Liefde Voor Jezelf. We willen Francesca heel hartelijk bedanken voor alle kookinspiratie die ze met ons gedeeld heeft in het afgelopen jaar!

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner