Shakshuka
HoofdgerechtRecepten

Shakshuka’s: gepocheerde eieren met sardines

Gepocheerde eieren, ofwel shakshuka’s maak je in een mengsel van paprika, tomaat, ui, pepers en specerijen. Je kunt dit als ontbijt eten maar ook voor de lunch of het avondeten. Je kunt er eindeloos mee variëren, het is daarom een ideaal gerecht om restjes op te maken. Gebruik je fantasie en maak er steeds weer iets verrassends van. Kinderen lusten dit ook graag. Laat voor hen echter wel de peper eruit. Ik had nog een blik sardines in huis en ik besloot dit te gebruiken voor deze shakshuka.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 peper naar keuze (ik heb zelf rode peper gebruikt vanwege de peuter, je kunt ook kiezen voor adjuma, madame jeanette, rawit, etc)
  • 3 rode paprika’s
  • 4 tomaten
  • olijfolie
  • 1/2tl piment
  • 1tl paprikapoeder
  • 1tl komijn
  • 70gr tomatenpuree
  • 400gr sardines in tomatensaus uit blik
  • breng op smaak met: zout, cayennepeper, citroensap
  • 4 eieren
  • blaadjes koriander of peterselie om te garneren

Shakshuka

Wat je gaat doen

  1. Hak de ui, knoflook en peper (met of zonder zaadlijsten, bepaal zelf wat je aankan) fijn in een hakmolentje. Verwijder de zaadlijsten van de rode paprika’s en snijd daarna in blokjes. De tomaten snijd je ook in blokjes.
  2. Verhit een grote braadpan of wok en fruit de ui, knoflook en peper een minuut of 5 op medium vuur. Voeg de piment, paprikapoeder en komijn toe samen met een klein scheutje water. Bak dit nog een minuut mee terwijl je blijft roeren. Voeg de stukjes paprika toe en bak deze 2 minuten. Daarna komen de stukjes tomaat en de tomatenpuree erbij. Blijf roeren en bak nog 1 minuut.
  3. Schep de sardines in tomatensaus erdoor en breek met je pollepel voorzichtig de sardines in stukjes. Meng alles goed door elkaar, verwarm door, zet het vuur laag en proef. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Eventueel nog een beetje vers citroensap voor de smaak.
  4. Maak met je pollepel 4 ondiepe holletjes in de pan waarbij je het gerecht in 4en verdeelt. Breek een ei voorzichtig boven de pan en laat het ei in een van de holletjes glijden. Herhaal dit met de andere 3 eieren. Zet een deksel op de pan en laat de eieren in 5 minuten garen.
  5. Garneer de gepocheerde eieren met gehakte peterselie of koriander en zet de pan zo op tafel. Serveer met vers brood.

Dit recept wordt je aangeboden door Francesca Kookt

Volg haar op FacebookTwitterGoogle+Bloglovin’ of Instagram.

Francesca

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even rekenen! *

Banner