Kracht van jaloezie
Bewustwording

De kracht van jaloezie

Jaloezie. Meestal is het een van deze twee: óf je kent het in jezelf en je bent er niet echt trots op; óf je kent het niet, maar als je heeeeeeel lang zoekt, misschien toch wel. Wat is dat toch, onze buikpijn-verhouding met jaloezie?

Jaloezie erkennen

Jaloezie heeft een negatieve connotatie. Het is iets wat je beter niet hebt of voelt. Dat is natuurlijk behoorlijke kul, want niets menselijks is ons vreemd…. Oké, verstikkende jaloezie is niet gezond. Niets waar ‘te’ voor staat is gezond. Maar de emotie jaloezie, die zit nou eenmaal op ons palet. Dus erkennen helpt (immers: alles wat je wegdrukt wil nog harder naar boven komen). Dat is natuurlijk mijn PerfectOnvolmaakte kijk op het leven.

Er is meer!

Als je namelijk anders naar jaloezie gaat kijken, dat kun ga je zien dat jaloezie ook een schat aan waarde en informatie in zich draagt. Je moet alleen even weten hoe je dan anders kunt kijken. Zoals zo vaak, je gaat het pas zien als je het door hebt. Dus hier als kadootje van mij voor jou: de ‘omdenker’ op het gebied van jaloezie.

Lees vooral ook even door tot het einde waar ik een mooi aanbod doe voor de lezeressen van ULVJ!

Jaloezie

Billen bloot

Laat ik eens beginnen met een tipje van mijn eigen jaloerse sluier op te lichten… Ben ik jaloers?

Ik ken wel jaloezie. Ik kan ik ontzettend jaloers zijn als vrouwelijke ondernemers hele goede zakenvrouwen zijn. Of als ze hun producten enorm mooi hebben gemaakt, zo mooi dat ik zou willen dat ik ze zelf zo had gemanifesteerd. Ik voel ook jaloezie als mijn ouders meer (langer en lovender) over mijn zus of haar kinderen praten dan over mij en de mijne. Ik kan ook jaloers zijn op een vrouw die de hele dag oprecht lacht. En mooie slanke lange benen, daar ben ik echt stikjaloers op. Poeh. Ik werk aan mijn haakjes. Het worden er steeds minder, en ze zijn ook steeds minder groot en diep. Maar hee, het is een hele klus en dat is niet zomaar ff helemaal weg.

Tegelijkertijd geloof ik in overvloed. Ik gun andere mensen alle liefde, geluk en succes die ze maar zouden kunnen hebben. Ik heb vertrouwen dat er ruimte genoeg is voor iedereen. Ik geloof dat er niet zoiets is als het stelen van elkaars ideeën, omdat ideeën in de lucht hangen en van iedereen zijn. Ik zie het liefst een wereld voor me waarin iedereen het zo goed mogelijk heeft, zoveel mogelijk van diens talenten kan laten zien en zo goed mogelijk beloond wordt.

Het is er dus allebei.

Laten we nu eens kijken hoe je je blik kunt verruimen zodat je een preciezer beeld krijgt van jaloezie en hoe het werkt. Dan kom je er ook achter wat het je kan opleveren.

En-En

Volgens mij is dit menselijk en universeel: ja ik ben jaloers en ja, ik gun iedereen de wereld. Een verwarrende en waarachtige realiteit. Het een zegt niets over het ander. Het sluit elkaar niet uit. Misschien zit daarin zelfs wel de crux: dat we meer gaan erkennen dat beiden deel van ons uitmaken.

Maar om nog meer te ontdekken over die nieuwe (bevrijdende) manier van kijken naar het fenomeen jaloezie, moeten we er nog wat verder induiken.

De kracht van jaloezieWat is jaloezie?

Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan. Het gevoel is gerelateerd aan afgunstmaar is niet synoniem daaraan. [bron: Wikepedia]

Dus bij jaloezie wil je iets wat een ander heeft/krijgt of wil je niet dat de ander dat heeft/krijgt. Belangrijker nog: het is dus een gevoel, een emotie, een gemoedstoestand. Het is iets dat je ervaart, dat wordt opgeroepen.

Richtingaanwijzer 1: je ‘gehaaktheid’

Jaloezie is dus een gevoel, een emotie die wordt opgeroepen doordat iemand anders iets heeft/krijgt wat jij wilt of wat jij niet wilt dat hij heeft/krijgt. Vermoedelijk is de heftigheid van deze emotie sterker naar gelang je meer ‘gehaakt’ bent in een bepaalt issue, onderwerp of persoon.

Bijvoorbeeld als mijn moeder lovend spreekt over een vrouw die ze in haar werk tegenkomt, dan denk ik: ‘oh, leuk – interessant.’ Als mijn moeder lovend spreekt over mijn zus, dan voelt het al anders. Daar zit meer spanning op de lijn. Ik zie het al snel als vergelijken, zij beter dan ik. Als mijn moeder lovend spreekt over een collega ondernemer/ concurrent van mij die succesvol is op een manier die ik niet waardeer – dan is het echt mis. Hoe durft ze, juist mijn moeder moet toch zien dat die ander het niet ‘goed’ doet. Hoe is het mogelijk!

Mooi hè, want in dit voorbeeld doet mijn moeder echt niets verkeerd. En mijn zus en de concurrent ook niet. Het zegt vooral iets over mijn verhouding ertoe. Mijn gevoel. Mijn gehechtheid.

Dus wat zegt het feit dat je die jaloezie in sterkere mate voelt? Het zegt dat er bij jou (want een ander zou daar niet over vallen) iets is opgebouwd wat stokt, haakt. Het gaat vaak om een negatieve ervaring in het verleden die niet goed geplaatst kon worden op het moment dat het zich voordeed en zodoende ‘bevroren’ is geraakt in de energie en herinnering. Elke afwijzing wordt een mega-afwijzing. Een compliment aan een ander wordt een afwijzing naar jou toe. Het is dan niet meer de realiteit die je waarneemt. Het is wat de vervorming met je doet.

Leren achterhalen welke haken jij hebt, en de weg vinden naar het ‘onthaken’ is dan ook zeer waardevol en bevrijdend. Het is iets wat ik veel met mijn coach-klanten* doe, want het is zoveel aanwezig en het beperkt en beklemd ons zo in ons dagelijks functioneren. Het is niet heel ingewikkeld, maar je moet zicht krijgen op het spel waarin het zich afspeelt en hoe je daar de angel uitkrijgt. Als je dat eenmaal door hebt, is het een transparant gebeuren.

Richtingaanwijzer 2: je verlangens

Stel dat je buren een nieuwe super dure auto hebben aangeschaft, denk je dan: ‘oh wat leuk voor ze!‘ of denk je ‘nou nou nou, konden ze niet wat langer met hun andere auto doen’ of denk je: ‘Zij wel…’?

Het is interessant om te kijken wat je eerste reactie op zoiets is.

Of stel, iemand wordt publiekelijk geroemd en bejubeld. Iedereen is blij en enthousiast. Jij denkt alleen maar ‘wat een stomme stem heeft zij ook’. Of iemand vertelt dat ze op vakantie gaat en jij denkt alleen ‘wat heeft ze ook tuttige kleren aan – ze zal wel een rijke vent hebben’. 

Wat is je eerste reactie als er zoiets gebeurt? Als je alleen maar aan iemands tuttige kleren kan denken, of aan hoe stom iemands stem is (iets wat niets te maken heeft met de situatie) – dan raakt het je dus ergens. Je wordt geraakt in dat iemand anders iets krijgt wat jij nodig hebt. In waar je naar verlangt.

Je kunt gaan kijken: waar verlang ik naar? Wat heb ik nodig? Waar zit de pijn van het verlangen? Wat gun ik mezelf? 

En dat is ook precies waar de richtingaanwijzer zit. Als een iemand anders veel succesvoller is in wat jij wilt, stop dan met kijken naar het succes van de ander (inclusief al die negatieve gevoelens die het in jezelf oproept terwijl je dat doet). Maar richt je naar binnen en ga voelen, wat is het dat zo zeer doet als die ander heeft wat ik niet heb. Wat is daarin, waar ik naar verlang. Keer de kijkrichting om, verander je focus van buiten (‘zij’) naar binnen (jezelf).

Wanneer je het oordeel eruit haalt en gewoon oprecht gaat kijken en voelen naar binnen, komen ook de mogelijkheden om te toe te werken naar dat waar je dus zo naar verlangt.

Wat is jaloezie voor jou?

Reflecteer eens op de volgende vragen voor jezelf:

  • Hoe bekend ben jij met gevoelens van jaloezie?
  • Is het een gevoel dat lang aan je blijft plakken of voel je het en is het daarna weer weg?
  • Als je beide richtingaanwijzers zo leest, ben je er bekend mee? Of ervaar je bij 1 of 2 ervan een ‘aha’ moment? Zo ja, wat is de ‘aha’?

Kans voor jou!

Aanbieding voor jou als lezeres van Uit Liefde Voor Jezelf:

Mijn Januari maand zit behoorlijk vol, ik moet bewust kiezen waar ik ja en nee tegen zeg. Maar ik heb voor de lezers van Uit Liefde Voor Jezelf ruimte vrij gehouden, omdat ik jullie graag beter leer kennen (en help een leven te creëren in meer ease & joy). Er zijn in Januari nog 4 spots beschikbaar voor een Chemistry Call: een gratis en vrijblijvend 1e ontmoeting om te kijken of jouw vraag past bij mijn manier van coachen. Als jij er gebruik van wilt maken, zou ik er niet te lang mee wachten. Voor meer informatie en aanmelding klik je hier.

Ik kijk er naar uit te ontmoeten en te kijken wat ik voor jou kan betekenen. De transformaties die ik tijdens mijn coaching mag gadeslaan zijn wonderlijk mooi!

Liefs,

Leontine

Perfect Onvolmaakt Logo


 

Ik ben een Perfect Onvolmaakte game-changer. Mijn naam is Leontine Boxem, ik werd 2x in 2 jaar doodziek en kwam daar op een wonderlijke positieve wijze doorheen en zag het als gift en niet als downer. De lessen die ik daar leerde op het gebied van leven en ondernemen zijn game-changers geweest en geef ik nu met liefde door aan andere (ondernemende) vrouwen. Dat doe ik als auteur, coach, spreker, trainer en verbinder binnen Perfect Onvolmaakt®.

Banner